Beatrix trakteert op Rostropovitch en Picasso

DEN HAAG (ANP) - Cellist Mstislav Rostropovitch speelt op dinsdagavond 27 januari in het Concertgebouw in Amsterdam, waar koningin Beatrix dan met 2000 genodigden 'uit de Nederlandse samenleving' de viering van haar 60e verjaardag (31 januari) begint. Later in de week krijgt het feest een persoonlijker karakter.

De Rus, die zijn medewerking belangeloos verleent, is solist in een concert met het Radio Philharmonisch Orkest onder leiding van Alezander Lazarev. Beatrix en Claus bezochten in maart in Parijs ook de 70e verjaardag van Rostropovitch. De cellist kreeg toen een hoge onderscheiding van de Russische regering. Geld dat tijdens het benefietconcert in Amsterdam binnenkomt, is bestemd voor het Prinses Beatrix Fonds.

In het Concertgebouw is de koningin in gezelschap van prins Claus, prins Willem-Alexander, prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven. Het concert vervangt meteen de gebruikelijke nieuwjaarsreceptie van de koningin.

De koningin heeft binnen- en buitenlandse gasten uitgenodigd voor haar meerdaagse verjaarspartij, die uiteen valt in een officiëler (het Concertgebouw) en een persoonlijker deel in het weekeinde in Amsterdam en op de Veluwe. De gasten voor het verjaardagsweekeinde arriveren in de loop van vrijdag 30 januari. Er worden dan ongeveer 160 binnen- en buitenlandse gasten verwacht, onder wie vooral vertegenwoordigers van Europese vorstenhuizen. De koningin vertelde onlangs dat zij blij is dat ze deze mensen, bij wie ze zelf zo vaak te gast was, ook eens voor een feest kon uitnodigen. Ze heeft haar verjaardag nog nooit zo groots gevierd.

Beatrix zal deze genodigden in het Stedelijk Museum in Amsterdam begroeten. Museumdirecteur R. Fuchs heeft voor deze gelegenheid een selectie moderne kunst samengesteld. Hij heeft ook diverse tentoonstellingen voor staatsbezoeken van Beatrix georganiseerd. 's Avonds is het koninklijk gezelschap aanwezig bij het jaarlijkse balletgala in het Muziektheater.

In de ochtend van 31 januari verplaatst het gezelschap zich per trein naar Apeldoorn, waar een bezoek wordt gebracht aan nationaal museum Paleis Het Loo. Dit bezoek omvat een rondleiding en een kort concert door het Loeki Stardust Kwartet, dat ook speelde tijdens het recente staatsbezoek aan Griekenland. Per bus - ook koningin Juliana en prins Bernhard stopten bij de grootse viering van hun zilveren huwelijksfeest in 1962 al hun 'collega's' in een bus - gaat het daarna verder richting het Museum Kröller-Müller in Otterlo. Daar is behalve de vaste collectie ook de tentoonstelling Experiment en Ruimte te zien, met beelden van de Spaanse beeldhouwers Pablo Picasso, Julio Gonzales, Joan Miró en Eduardo Chillida. De dag wordt besloten met een diner en bal in het koninklijk paleis te Amsterdam.

Op zondag 1 februari woont Beatrix samen met een groot aantal gasten een kerkdienst bij in de Westerkerk. Ds. N. ter Linden, die ook preekte bij het 25-jarig huwelijksfeest van koningin en prins, gaat voor. Een afsluitende lunch voor alle gasten vindt plaats aan boord van het raderschip Kapitein Kok.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden