’Beatrix steunt liberale moslims’

Van onze redactie religie & filosofie

Met haar bezoek aan de liberale, 50-jarige Mobarak-moskee in Den Haag heeft koningin Beatrix volgens Fahi Dieffenthaler gisteren een helder signaal gegeven: voor de liberale moslims. Minister Verdonk van integratie daarentegen praat vooral met orthodoxe moslims.

Dieffenthaler is woordvoerder van de Ahmadiyya Gemeenschap, waartoe ook de Mobarak-moskee behoort. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) waar minister Verdonk mee praat, bestaat uitsluitend uit soennitische, orthodoxe moslims. Het CMO houdt de Ahmadiyya – goed vertegenwoordigd onder Surinamers – buiten de deur.

De minister van integratie wil volgens Dieffenthaler alleen met orthodoxe moslims praten. „De koningin heeft de verhaaltjes van het CMO doorgeprikt.”

Ook bij het opzetten van Nederlandse imamopleidingen worden de Ahmaddiya, vindt voorman Hikmat Mahawat Khan, buitengesloten. In Trouw zei Mahawat Khan dat integratieminister Verdonk zich ’de wet laat voorschrijven’ door orthodoxe moslims. „Zij bezwijkt voor hun politieke lobby, die als een kabel door de politiek, de kamer, het ministerie en instituten loopt. Verdonk heeft ons bedonderd.”

Volgens orthodoxe moslims mag de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap zich niet islamitisch noemen. Ahmadiyya zijn ’ketters’.

Dieffenthaler is er juist van overtuigd dat zijn groepering ’de zuivere islam’ vertegenwoordigt. „Zoals Jezus ooit kwam om de wet van Mozes opnieuw te brengen, zo heeft onze stichter de zuivere islam van de Profeet teruggebracht.”

Stichter is Mirza Gulam Ahmad (1835-1908) die in 19de-eeuws Brits-Indië de grondslag legde voor de naar hem vernoemde beweging.

De Mobarak-moskee, gebouwd in 1955, kwam tot stand dankzij geld van vrouwelijke Ahmadi. Het bedehuis kreeg vorig jaar een nieuwe minaret om het 50-jarig bestaan te vieren.

In Nederland telt de Ahmadiyya Moslim Djamaat zo’n 1500 leden.

Volgens Mahawat Khan was het in de beginjaren van de moskee in Benoordenhout nog ’gezellig’ in Nederland. „De ellende is begonnen toen Turken en Marokkanen hun dominantie doordrukten, met hun ontbreken van respect voor de aanwezigheid van anderen.”

„We zijn zeer tolerant”, zegt Dieffenthaler. „Ons motto is liefde voor iedereen, haat voor niemand. Het is geen toeval dat onze moskee de oudste in Nederland is. Wij hebben een sterke zendingsdrang.”

Dat de koningin juist deze moskee bezoekt, betekent voor de Ahmadiyya dat ze ’een positieve stap’ zet. Dieffenthaler: „Het is voor ons een steun in de rug, want het betekent dat koningin Beatrix door de verhaaltjes van het CMO heen prikt. De AIVD heeft ons doorgelicht en de koningin heeft ook haar eigen onderzoek gedaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden