Beatrix roemt innovatie in Brabant

Koningin Beatrix bezoekt tijdens haar streekbezoek aan de provincie Noord-Brabant in Reusel het gemeentehuis. Beeld anp

Koningin Beatrix roemt de innovatie en het ondernemerschap in Noord-Brabant. In de provincie zijn veel mensen die de moed hebben om nieuwe ideeën te lanceren, vertelde ze vrijdag na afloop van een streekbezoek aan Noord-Brabant. Bij eerdere streekbezoeken leek ze meer problemen tegen te komen.

De vorstin bezocht onder meer tapijtfabriek Desso in Waalwijk. De fabriek valt op door de recycling van oude en versleten tapijten, maar levert ook het tapijt voor het Koninklijk Paleis in Amsterdam en de Eerste en Tweede Kamer. In Tilburg bezocht ze een 'opleidingswinkelcentrum' waar mbo'ers en vmbo'ers de winkels runnen.

Aardappelen
Ze eindigde het bezoek in een aardappelbedrijf in het dorp Reusel, waar tegen de Belgische grens aan op 400 hectare grond aardappelen worden verbouwd. Ze dronk een kopje thee met de familie. Beatrix brak een lans voor genetische modificatie van aardappelen. Ze vindt dat er ook positieve kanten aan zitten, zoals het uitbannen van ziektes. Dit wordt wat weggedrukt uit de discussie, stelde de vorstin.

Op veel plekken in Noord-Brabant leefde het streekbezoek bij de bevolking. In Hilvarenbeek waren de mensen in groten getale uitgelopen om het staatshoofd te begroeten op een Koninginnedagachtige wijze, zwaaiend met vlaggetjes en met zang en muziek.

Demonstranten
In het gemeenschapshuis in Hooge Mierde in de gemeente Reusel heerste een andere sfeer. De koningin werd daar ook opgewacht door een handvol demonstranten. Met spandoeken met teksten als 'Reusel stinkt' en 'Reusel = varkensterreur' ageerden ze tegen de megastallen voor varkens die in de regio worden gebouwd.

Het leidt onder andere tot stank en verkeersoverlast door de aan- en afvoer van varkens, stelt een deel van de bewoners. Tijdens een besloten bijeenkomst met agrariërs en bewoners kwamen deze spanningen aan de orde.

Beatrix brengt één tot twee keer per jaar een streekbezoek, waarbij ze de provincies zo veel mogelijk afwisselt. Eerder dit jaar was ze in Friesland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden