Beatrix op bezoek in Aruba en Antillen

(Novum) - Koningin Beatrix bezoekt van maandag tot en met volgende week donderdag Aruba en de Nederlandse Antillen. Jongeren en onderwijs vormen daarbij de leidraad, naast ontmoetingen met politici en uitstapjes tussen de bevolking. Minister voor Koninkrijksrelaties Atzo Nicolaï (VVD) vergezelt de koningin op haar reis.

De reis mag in het licht van het vorige week bereikte akkoord over de toekomstige status van de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen ook historisch worden genoemd. Wanneer de overeenkomst door de verschillende eilandsraden wordt goedgekeurd, houden de Antillen als land op te bestaan. Het is dan ook om die reden de laatste keer dat het staatshoofd de Nederlande Antillen aandoet.

De aankomst van koningin Beatrix maandagmorgen op Aruba is een toneelstukje. Nu zijn koninklijke werkzaamheden dat wel vaker, maar in Oranjestad ligt het er bij het begin van Beatrix' rondreis langs alle zes Caribische eilanden wel erg dik bovenop. De koningin arriveert namelijk per auto op het naar haar genoemde vliegveld, waar gouverneur en minister-president haar begroeten. Beatrix vloog zaterdag al naar het Caribisch gebied.

Op de eerste dag van haar bezoek staat voor koningin Beatrix een ontmoeting met een Nederlander op het programma: samen met Johan Cruijff opent ze de naar hem vernoemde trapveldjes op de eilanden. Als eerste wordt maandag het Cruyff Court op Aruba geopend. Bonaire volgt donderdag en Curaçao volgende week dinsdag. De trapveldjes op de Bovenwindse eilanden zijn nog niet klaar.

In Oranjestad heerst een gezonde spanning voorafgaand aan de officiële start van het koninklijk bezoek. De stad is al een paar dagen voorzien van Arubaanse en Nederlandse vlaggen. De foto van 'La Reina' is in de hoofdstraten overal te vinden. Het is zeven jaar geleden dat Beatrix zich hier in deze zonnige uithoek van haar koninkrijk liet zien en het is nog maar de vraag op ze tijdens haar huidige regeerperiode nog een keer terugkomt.

Dat koningin Beatrix haar rondreis uitgerekend op Aruba begint, komt omdat ze vorig jaar tijdens haar jubileumjaar een korte stop maakte op buureiland Curaçao. Tijd voor het bezoeken van meer eilanden was er toen niet en Beatrix beloofde snel terug te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden