Beatrix liet onderhoud Huis ten Bosch versloffen

(TROUW)

Huis ten Bosch kan wel een stukadoor gebruiken. De Blauwe Salon, de Groene Salon, de Japanse zaal, de Chinese zaal, de Venetiaanse kamer, de werkkamer en het petit cabinet van de majesteit: allemaal vertonen ze 'scheurvorming en vervuiling van stucplafond'. In de Oranjezaal moet je goed uitkijken: in de vloer daar ontbreken een paar houten latten. En dan is er ook nog houtrot, waterschade, beschadigd schilderwerk, versleten tapijtwerk.

De staat van het voormalig woonpaleis van prinses Beatrix is, kortom, niet al te best. De prinses liet in haar tijd als koningin weinig doen aan het onderhoud van het Haagse paleis. 'Hare Majesteit de Koningin is al jaren zeer terughoudend als het gaat om onderhoud of aanpassingen', staat in een overheidsdocument uit 2012, meldt de NOS. De omroep vroeg allerlei documenten over het paleis op.

Huis ten Bosch, gebouwd in de zeventiende eeuw, wordt de komende jaren gerenoveerd. Dat kost de Staat 35 miljoen euro. Ook paleis Noordeinde wordt opgeknapt. Meerdere politieke partijen vonden die kosten erg hoog, maar premier Rutte verdedigde het bedrag.

Als de renovatie in 2017 klaar is, gaat koning Willem-Alexander met zijn gezin in Huis ten Bosch wonen. Prinses Beatrix is begin dit jaar verhuisd naar slot Drakensteyn. Ze heeft vanaf 1981 in Huis ten Bosch gewoond.

De Oranjes lieten Huis ten Bosch halverwege de zeventiende eeuw bouwen. Het moest een zomerhuis worden voor prins Frederik Hendrik, een zoon van Willem van Oranje. In de Franse tijd woonde koning Lodewijk Napoleon er. Na het vertrek van de Fransen werd het weer een zomerverblijf van de Oranjes.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden