Beatrix kiest perfect moment

Koningin treedt op 30 april af Willem-Alexander wordt eerste koning in 123 jaar

MEINDERT VAN DER KAAIJ

Over het moment van aftreden van koningin Beatrix wordt al jaren gespeculeerd en toch was het voor menigeen een schok toen gisteravond het moment bekend werd. Op 30 april doet zij afstand van de troon en maakt zij ruimte voor haar oudste zoon, die dan koning Willem-Alexander gaat heten, de eerste koning sinds 123 jaar.

In haar televisietoespraak zei de koningin dat het samenvallen van twee zaken haar heeft doen besluiten terug te treden. Dat is haar leeftijd, overmorgen wordt zij 75 jaar, en het feit dat dit jaar de viering is van 200 jaar koninkrijk. Zij voegde daaraan toe dat zij deze stap al enige jaren overwoog.

Voor het besluit om het koningschap nu over te dragen, is echter nog een reeks van andere begrijpelijke en rationele argumenten aan te dragen. Hoewel zij gisteren zei nog in 'goede gezondheid' te verkeren, is het duidelijk dat 33 jaar koningschap zijn sporen nalaat. Beatrix heeft in haar zware ambt al tien jaar langer doorgewerkt dan andere Nederlanders, als die al hun pensioengerechtigde leeftijd halen.

Evenmin noemde zij gisteravond de huidige politieke situatie, terwijl dat ongetwijfeld een voornaam onderdeel zal hebben uitgemaakt van haar afweging. Met de val van het gedoogkabinet Rutte I in de zomer van vorig jaar en de komst van Rutte II lijkt de Nederlandse politiek in rustiger vaarwater te zijn gekomen. Volgens kringen dicht bij het hof weerhield de politieke turbulentie haar de afgelopen jaren van aftreden. Ook is voor het staatshoofd bij de formatie geen rol meer weggelegd.

Net zo belangrijk voor de vorstin moeten haar persoonlijke omstandigheden zijn geweest. Denk daarbij aan het lonkende perspectief van kleinkinderen die bij haar op bezoek komen op Kasteel Drakensteyn op het landgoed bij het Utrechtse dorpje Lage Vuursche. Beatrix had al eerder aangegeven zich na de abdicatie te willen terugtrekken in het kasteel dat zij tot aan haar inhuldiging in 1980 bewoonde.

Een niet moeilijk te overschatten factor in haar besluit moet de situatie rond haar jongste zoon Friso zijn geweest. Hij ligt nu in comateuze toestand in het Wellington Hospital in Londen. In november liet de RVD weten dat de prins af en toe tekenen van 'zeer gering bewustzijn' vertoonde, wat niet wegneemt dat zijn toestand zeer zorgwekkend is. Na de abdicatie zal Beatrix vaker naar Londen kunnen dan haar agenda nu toelaat.

Vermoedelijk zal de koningin, met een schuin oog gericht op Groot-Brittannië, al eerder het besluit hebben genomen om haar zoon niet zo lang te laten bungelen als nu bij prins Charles het geval is. De algemene opvatting is dat de Britse troonopvolger reeds enige jaren een tragische indruk maakt. Dat heeft zij Willem-Alexander niet willen aandoen.

De familie van aanstaande koningin Máxima zal niet bij de inhuldiging in de Amsterdamse Nieuwe Kerk aanwezig zijn, zoals eigenlijk al de afspraak was. Sinds enige maanden dringen familieleden van slachtoffers van het Argentijnse juntaregime aan op vervolging van haar vader, Jorge Zorreguieta, die in de jaren zeventig lid was van de Videla-regering. Het bijwonen van vader Zorreguieta van de inhuldiging had geleid tot commotie die misschien wel herinneringen had opgeroepen aan de krakersrellen tijdens de inhuldiging van Beatrix in 1980. Vaststaat dat het wegblijven van Zorreguieta premier Rutte veel politieke heisa bespaart.

Het is onbekend wanneer Rutte op de hoogte is gesteld van het abdicatiebesluit. Zijn verre voorganger Van Agt kreeg destijds dit niet geringe feit twee uur voor de toespraak van Juliana te horen.

Op het eind van haar toespraak benadrukte de koningin dat zij niet abdiceert omdat het ambt haar te zwaar zou zijn geworden, maar omdat zij vindt dat de 'verantwoordelijkheid voor ons land' straks in handen van 'een nieuwe generatie' moet liggen. Zij heeft er het volste vertrouwen in dat haar zoon Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima, als laatste argument, 'ten volle op hun toekomstige taak zijn voorbereid'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden