Beatrix: keuze voor Claus beste beslissing

Beatrix en Claus in 1980. Beeld ANP
Beatrix en Claus in 1980.Beeld ANP

Het kon niet uitblijven: ook in haar afscheidsrede als koningin legde Beatrix maandagavond haar nooit verblekende grote liefde en waardering voor prins Claus aan de dag. ,,Wellicht zal de geschiedenis uitwijzen dat de keuze voor deze echtgenoot mijn beste beslissing is geweest'', zei ze duidelijk geëmotioneerd.

En: ,,Onze zonen heeft hij jong geleerd een open oog te hebben voor ontwikkelingen in de maatschappij en noden in de wereld. Zo heeft prins Claus ook ons Huis dichter bij de tijd gebracht.''

Al bij haar inhuldigingsrede in 1980 prees ze zich gelukkig met hem aan haar zijde, juist ook in de functie die ze had aanvaard, en het was in 2002 voor iedereen zichtbaar hoe zeer zijn dood een dreun voor haar was.

Grondwet en staatsrecht
Maar ze was maandagavond toch vooral het scheidende staatshoofd, dat ons wees op onze geschiedenis, onze grondwet en ons staatsrecht : ,,Eenheid en vrijheid waren van oudsher de drijfveren voor de staatkundige vorming van ons land. In jaren van strijd en opstand tegen vreemde overmacht klonk het Wilhelmus als lied ter bemoediging: 'Den Vaderlant ghetrouwe, blijf ick tot inden doet'.

Ze haalde de Vader des Vaderlands Willem van Oranje aan, maar wees ook op de periode van 123 jaar koninginnen, die dinsdag eindigt: ,,Na Koningin-regentes Emma, na mijn grootmoeder Wilhelmina - krijgshaftig in oorlogstijd - en na mijn plichtbewuste moeder Juliana, had ik de opdracht en het voorrecht uw vorstin te zijn. De verbindende kracht van de vorige generaties is mij daarbij tot inspiratie geweest.''

Vertrouwen
Ze keek ook vooruit: haar zoon, in wie ze zo veel vertrouwen heeft, zal dinsdag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ,,de opdracht aanvaarden die wezenlijk is aan het ambt: te handelen met voorbijzien van eigen voorkeur en te staan boven partij- en groepsbelangen.''

En ook Willem-Alexander weet een uitstekende partner aan zijn zijde, aldus Beatrix. De rol van Máxima is een ,,zegen''.

Uw aanhankelijkheid
Beatrix kon niet zonder de Nederlanders, liet ze haar volk weten. Ze noemde het vertrouwen dat ze ,,in ruime mate'' heeft ervaren, ,,onmisbaar'': ,,Uw aanhankelijkheid heeft mij draagkracht gegeven.'' En sinds eind januari, toen ze haar aftreden aankondigde, is ze ,,getroffen door overweldigende blijken van hartelijk medeleven''.

De scheidende vorstin vroeg om liefderijk vertrouwen voor haar opvolger en ,,zijn innemende Máxima - met haar grote hart en zuiver gevoel voor menselijke betrekkingen''.

Afscheidsrede koningin. Beeld anp
Afscheidsrede koningin.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden