Beatrix heeft Chinese Muur al gezien

Koningin Beatrix brengt haar negendaags staatsbezoek aan China, dat maandag begint, onder moeilijke omstandigheden. Het bezoek uit Navo-lid Nederland ligt gevoelig, omdat de Chinezen anders denken over het Kosovo-conflict. De mensenrechten zijn daardoor een nog moeilijker gespreksonderwerp geworden.

Fred Lammers

Nu de Chinese minister van buitenlandse zaken Tang Jiaxuan deze week heeft toegegeven dat de mensenrechten in zijn land voor verbetering vatbaar zijn, is echter wel wat stoom van de ketel. Koningin Beatrix kan nu maandagavond, tijdens het staatsbanket dat president Jiang Zemin aanbiedt, zonder haar gastheer in de gordijnen te jagen hier iets over zeggen.

Het bezoek van de koningin, die wordt vergezeld door prins Claus en prins Willem-Alexander, valt deels samen met de in China met spanning gevolgde reis van premier Zhu Rongji naar Amerika. De Chinese media schenken veel aandacht aan die reis, bedoeld om de bekoelde verstandhouding tussen de twee landen nieuwe perspectieven te geven. De koningin moet daardoor, wat de publiciteit betreft rekenen op fikse concurrentie.

China heeft trouwens geen gebrek aan staatsbezoeken. Jaarlijks vinden er zo'n 35 plaats. Koningin Beatrix zou China in 1989 al bezoeken. De studentenopstand belette dat. De hofhouding was destijds al op weg toen het bezoek werd afgeblazen.

Koningin Beatrix en prins Claus hebben nu gekozen voor een programma dat hen veel niet zo voor de hand liggende facetten van China laat zien. Trekpleisters als de Chinese Muur mijden zij. Daar keken zij in mei 1977 al uitvoerig rond. Willem-Alexander gaat wél naar de Muur. Hij trekt er een hele ochtend voor uit.

Maandagmiddag landt het gezelschap bij Peking. Zeven kwartier later is de officiële begroeting bij de ingang van de Grote Hal van het Volk, de zetel van het Chinese parlement. Daar is 's avonds ook het staatsbanket. Dat begint naar onze begrippen vroeg, om half zeven en is om acht uur al afgelopen. Prins Willem-Alexander opent die middag een kantoor van de ABN Amro. Daarbij zijn ook de leden van de economische missie die, aangevoerd door minister Jorritsma, meereist van de partij.

Dinsdag kan Willem-Alexander zijn hart ophalen bij een seminar over waterbeheer. Hij en minister Jorritsma houden er toespraken, die ook door het koninklijk paar worden aangehoord. De koningin ontmoet later die dag Chinese politici en in Peking wonende Nederlanders. Ook bezoekt zij de Temple of Ancestors, de plek waar de Chinese keizers aan hun voorouders offerden. Daar is de Escher-tentoonstelling ondergebracht die vorig jaar in Rotterdam was te zien. 's Avonds is er een optreden van het Chinees nationaal ballet.

Woensdags vliegt het koninklijk paar naar Qufu, het Bethlehem van China. Het is de geboorteplaats van de wijsgeer Confucius, die de leef- en denkwereld van het Chinese volk tot op de dag van vandaag beïnvloedt. De tempels van Confucius en zijn graftombe worden bezocht.

Die avond verplaatst het staatsbezoek zich naar Shanghai. Daar wordt donderdag het Shanghai Museum bezocht, dat een van de indrukwekkendste kunstcollecties van China huisvest.

Vrijdag gaat het naar de stad Suzhou, een van de oudste steden in de Yangzi-delta. In de 14de eeuw was Suzhou al een beroemd producent van zijde. Het is een stad van allure. Na een boottocht door de kanalen van Suzhou volgt een wandeling door 'de tuin van de Nederige Administrateur' die in de 16de eeuw werd aangelegd. Die tuin geldt als typisch voor de eenvoud en elegance uit de Ming-dynastie. Aansluitend geeft Cor Boonstra, de voorzitter van de raad van bestuur van Philips, het koninklijk paar een rondleiding door een Philipsfabriek waar monitoren worden vervaardigd. Het is een van de 25 Philips-fabrieken in China.

's Middags verdiept de koningin zich in pogingen te voorkomen dat oude stadswijken worden gesloopt om plaats te maken voor kantoorflats. In samenwerking met Rotterdam, sinds 1979 zusterstad van Shanghai, worden nu oude huizen gerenoveerd.

Na een rustig weekeinde in de uit de VOC-tijd bekende provincie Fujiang, nóg een gebied waar veel aan Nederland herinnert, gaan koningin en prins maandag 19 april naar Hongkong, tot voor kort een Britse kroonkolonie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden