Beatrix geniet van Zuidwest-Friesland

Koningin Beatrix neemt bloemen en een cadeau in ontvangstBeeld anp

Koningin Beatrix heeft vandaag een bezoek gebracht aan de Friese gemeenten Sûdwest Frylân en Gaasterlân-Sleat. Ze sprak na afloop van een buitengewoon boeiend bezoek. Het was haar achtste streekbezoek aan Friesland in haar regeerperiode. In veel plaatsen waren mensen op de been om Beatrix te begroeten of toe te juichen. Kinderen zongen haar liedjes toe en gaven haar bloemen.

De dag werd afgesloten in het stadhuis van Workum. Gemeentelijke herindeling, duurzame plattelandsontwikkeling en de problematiek van kleine woonkernen waren thema's van de dag.

Sûdwest Fryslân is op 1 januari 2011 ontstaan uit vijf gemeenten en is de grootste gemeente van Nederland. Het omvat zes van de elf Friese steden, met in totaal 82.000 inwoners. Gaasterlân-Sleat moet door samenvoeging met Lemsterland en Skârsterlân in 2014 de nieuwe gemeente De Friese Meren worden. Beatrix sprak met inwoners, ondernemers en belanghebbenden over de effecten van de herindeling.

Boer Lucas Westra
Ook bezocht de vorstin de boerderij van de familie Westra bij Oudemirdum, waar ze onder andere van boer Lucas Westra uitleg kreeg over de waterzuivering op het terrein van het veeteeltbedrijf. In Koudum kreeg de koningin een rondleiding door een multifunctioneel centrum, waar onder meer een bibliotheek, jeugdsoos en school zijn ondergebracht. Ook stond een boottochtje over het Slotermeer op het programma.

De koningin sprak van een indrukwekkend en informatief bezoek en stelde dat de inwoners van het gebied heel bewust met de toekomst bezig zijn. In 1998 bezocht ze deze streek eerder.

De koningin was verder verheugd met het redelijke weer. Tijdens het fierljeppen in het dorp It Heidenskip brak zelfs de zon door. Fierljeppen is de typisch Friese buitensport polsstokverspringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden