Beatrix en Willem-Alexander op nieuwe postzegel

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Postbedrijf PostNL komt met een speciale postzegel naar aanleiding van de troonswisseling. Daar zullen zowel Beatrix als Willem-Alexander op staan, zo gaf een woordvoerder van het bedrijf maandag aan.

Na de speciale zegel volgt een zogenoemde tussenzegel, en daarna pas een definitieve postzegel met de beeltenis van de nieuwe koning. 'We hebben al voorbereidingen getroffen, maar de definitieve keuze wordt in overleg met het Koninklijk Huis en de Rijksvoorlichtingsdienst gemaakt'. De speciale zegel wordt over enkele weken gelanceerd, de tussen- en definitieve zegel is na de troonswisseling 'een kwestie van maanden'.

De postzegels in euro's met de beeltenis van Beatrix blijven overigens geldig. De guldenzegels worden uitgefaseerd.

Het is onduidelijk wanneer de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) nieuwe euromunten lanceert. Zij wijzen er op hun aangepaste website op dat er tijdens de troonswisseling in 1948 (Wilhelmina/Juliana) een speciale penning verscheen met de beeltenissen van zowel Koningin Wilhelmina als Juliana. Pas in 1950 verschenen de nieuwe officiële betaalmunten met de beeltenis van Juliana.

Bij het aftreden van Koningin Juliana in 1980 verschenen er guldens en rijksdaalders met de beide portretten van Koningin Juliana en Beatrix. Deze zogenoemde 'dubbele koppen' waren officiële betaalmiddelen en werden uitgegeven ter overbrugging van de periode voor het verschijnen van de nieuwe guldenmunten met het portret van Koningin Beatrix. De eerste officiële 'Beatrix-munten' verschenen in 1982, twee jaar na het aftreden van Juliana. De Munt was maandag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Op de website van de KNM zijn onder meer een abdicatieset, ter herinnering aan 33 jaar staatshoofd Beatrix en een Willemspenning als 'eerbetoon aan de aanstaande Koning en zijn voorgangers' te bestellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden