Update

Beatrix: 'Bedankt voor dit mooie feest'

Beeld reuters

Koningin Beatrix heeft haar bezoek aan Rhenen en Veenendaal gisteren bestempeld als een fantastisch feest. 'U heeft ons werkelijk een onvergetelijke Koninginnedag gegeven.' Ze vond het jammer en verdrietig dat haar hele familie niet compleet was. 'Maar alle hartelijkheid, goede wensen die we gevoeld en gehoord hebben, zullen we doorgeven', zei ze aan het einde van het bezoek in Veenendaal.

Prins Friso, de tweede zoon van Beatrix, ligt in het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Hij kwam op 17 februari onder een lawine terecht en liep een ernstige hersenbeschadiging op. Prinses Mabel was vanwege de gezondheidssituatie van haar man niet bij het bezoek. Ook prinses Anita, echtgenote van prins Pieter-Christiaan, was afwezig. Ze heeft een longontsteking. De jarige Pieter van Vollenhoven (73) moest vanwege een ontsteking aan zijn voet een groot deel van het programma missen.

Oranjeklanten
Ongeveer 65.000 mensen stonden maandag langs de routes in Rhenen en Veenendaal toen de koningin met haar familie voorbijtrok. Ongeveer 20.000 Oranjeklanten kwamen op hun bezoek aan Rhenen af. In Veenendaal stonden circa 45.000 mensen langs de weg.

In Rhenen wandelden de Oranjes bijna anderhalf uur door de historische binnenstad, waar ze onder meer kennis maakten met de 'bewoners' van het 80-jarige Ouwehands Dierenpark; kinderen waren verkleed als dieren. Ook was er het traditionele wc-pot gooien.

Schatje
Zangverenigingen brachten een muzikale afscheidshulde door het zingen van het oud Rhenens lied, 'Een schatje van een stadje'. Het koninklijke gezelschap verliet de stad via de Westpoort, een voormalige 17de-eeuwse stadspoort die in replica is nagebouwd.
Ook in Veenendaal was er veel enthousiasme voor de Oranjes. Bijna 500 schoolkinderen brachten bij de ontvangst de koninklijke gasten een aubade.

Schaapscheren
Tijdens de wandeling kregen de Oranjes staaltjes te zien van oude ambachten als schaapscheren en sigaren maken. Ook wilde Veenendaal zich profileren als moderne, ondernemende en jonge stad. De hoge gasten liepen onder meer langs een energie opwekkende speeltuin.

Amsterdam
De NS vervoerde 236.000 feestvierders naar Amsterdam. Tot grote problemen leidde dat niet. De NS reed met extra lange treinen. Alcohol was taboe in de treinen. De politie bekeurde twee 'spoorlopers'. Ze kregen een boete van 240 euro.

Uitverkocht
In Amsterdam waren alle dancefeesten, bij het Olympische Stadion, Java-eiland en het Oosterpark, uitverkocht. Ruim 700.000 mensen vierden feest in de hoofdstad. In Groningen, Eindhoven, Leiden, Dordrecht en Rotterdam raadde de politie af om naar sommige feestpleinen te komen omdat het er al te druk was.

De koninginnenacht in Den Haag en Utrecht verliep rustig. De Haagse politie sloot de Grote Markt en het Plein een tijdje af na massale toeloop. In Utrecht liepen 100.000 mensen in het centrum op de vrijmarkt.

Voedsel
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 96 keer handelaren betrapt van wie het voedsel dat ze aanboden niet goed gekoeld was. 23 handelaren kunnen een boete verwachten; in 11 gevallen is overgegaan tot het vernietigen van het voedsel. 62 verkopers kregen een waarschuwing.

Beeld ANP
Beeld reuters
Beeld ASSOCIATED PRESS
Beeld anp
Beeld reuters
Beeld anp
Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden