Beata Szydlo premier van Polen

Nieuwe regering vol controversiële namen

De nieuwe Poolse regering bestaat deels uit bekende gezichten. Als ze dezelfde koers gaan varen als in de jaren 2005-2007, dan staat de Polen een roerige tijd te wachten.

Het bekendste gezicht is uiteraard Jaroslaw Kaczynski, de leider van Recht en Rechtvaardigheid (PiS), de partij die genoeg stemmen kreeg om alleen te regeren. Hij stapt zelf niet in het regeringsbootje, maar beslist over alle benoemingen.

Kaczynski's belangrijkste benoeming is Beata Szydlo. Ze was burgemeester van een mijnstadje in Zuid-Polen. Szydlo maakte sinds 2005 carrière binnen de partij en wordt nu premier van het 38 miljoen inwoners tellende land.

Minister van buitenlandse zaken wordt Witold Waszczykowski. Onlangs zette hij in een interview nogmaals zijn prioriteiten uiteen. "Onze diplomatie moet eindelijk Poolse nationale belangen en Poolse veiligheidsbelangen gaan behartigen." Waszczykowski wil meer afstand tot Berlijn en een nauwere samenwerking met voormalige Oostbloklanden.

Drie namen veroorzaakten gisteren de nodige ophef. In de eerste plaats die van Zbigniew Ziobro. Net als in de vorige PiS-regering wordt hij minister van justitie. Het parlement deed eerder pogingen hem te berechten wegens misbruik van het OM bij het vervolgen van politieke tegenstanders.

Deze pogingen waren halfslachtig, mede door verzet van oud-premier Donald Tusk, die bang was dat dit een 'slechte indruk' zou maken. "Ik vind dat een regeringspartij geen strafrechtelijke maatregelen moet aanwenden tegen oppositieleiders, zelfs als je er 100 procent van overtuigd bent dat ze in het verleden hun boekje te buiten zijn gegaan."

Zeer controversieel is ook Antoni Macierewicz, die minister van defensie wordt. Macierewicz verklaarde in 2006 dat de meeste Poolse ministers van buitenlandse zaken Sovjet-agenten waren. In de vorige PiS-regering was hij 'liquidator' van de militaire inlichtingendienst WSI, die volgens hem vol zat met Russische spionnen.

Zijn liquidatie-rapport haalde de wereldpers, omdat geheim agenten en informanten met naam en toenaam werden genoemd. De afgelopen jaren probeerde hij te bewijzen dat de vliegramp bij Smolensk in 2010, waarbij president Lech Kaczynski omkwam, het gevolg was van een aanslag.

Een derde controversiële naam is die van Mariusz Kaminski, die terugkomt als coördinator van de geheime diensten. In deze functie maakte hij zich eerder schuldig aan machtsmisbruik. Tot die conclusie kwam althans een rechtbank die hem in maart dit jaar tot drie jaar cel veroordeelde. Volgens premier Beata Szydlo is dat geen bezwaar: "Het vonnis is nog niet in hoger beroep bevestigd."

De VERDIEPING 4|5 Kaczynski regeert Polen vanaf de achterbank

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden