Bea Koelman

Bea Koelman? Wie het is weet ik niet, maar zij heeft mij wel een uur van mijn leven gekost. Het kwam door een aardig, enthousiast stukje op de achterpagina van NRC Handelsblad vorige week. Er is in Den Haag een tentoonstelling over tennis en daar moesten we heen. Er stond een groot portret bij afgedrukt, geschilderd door Han van Meegeren, van zijn neef Rob, een vooraanstaand tennisser rond 1950. Rob? Albert, 'Boebie' voor intimi, had ik wel zien spelen. Grappig, zo'n familie.

En toen, een stukje verderop, kwam daar ineens Bea Koelman aanzeilen die voor de oorlog (de Tweede Wereldoorlog dus) een diepe indruk moet hebben gemaakt, voordat krachttennissers als Betty Stöve, Tom Okker en Richard Krajicek de dienst gingen uitmaken.

Vraagt iemand aan mij naar Hollands beroemdste zwemster dan roep ik, al word ik er midden in de nacht voor wakker gemaakt: Rie Mastenbroek! Maar als de vragensteller met eigen suggesties komt (Griet Manshande..., zo'n soort naam, het ligt op het puntje van mijn tong), dan slaat mijn onvermogen toe.

Bij Bea Koelman was ik aanvankelijk geprikkeld door de gedachte dat er een tennisster moet zijn geweest waarvan ik het bestaan niet kende, en die toch belangrijk genoeg was om op de achterpagina van NRC Handelsblad te worden vereeuwigd. Daarna wist ik dat het fout was. Toch duurde het nog een uur voor ik, ijsberend door de gang en tot verbazing van vrouw en kinderen, 'Kea Bouman!' riep.

Tom Okker, trouwens, was de meest fragiele sportman die ik ooit heb gezien. Klein van stuk, armen als luciferhoutjes. Zijn fabuleuze snelheid, in combinatie met een ijzersterk anticipatievermogen, maakten hem tot een der beste singlespelers en de beste dubbelaar ter wereld. Betty Stöve? Een perfectere techniek is niet goed voorstelbaar. Ze was (is!) een kop groter dan Okker, denk ik, maar de een-na-laatste die je als 'krachtspeler' zou willen aanmerken. Ik wil wel naar die tentoonstelling, maar geloof niet dat de goede openingstijden zijn doorgegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden