Be Quick doet nog mee

ZWOLLE - De rol van Be Quick'28 is nog niet uitgespeeld. Het gelijkspel tegen FC Lisse (1-1) is natuurlijk te mager om de club onmiddellijk weer tot kanshebber op de zaterdagtitel uit te roepen, maar met het resultaat van zaterdag hebben de Zwolse spelers zich wel goeddeels gerehabiliteerd voor de gemaakte blunders tegen ASWH.

Loek Laurman

Drie doelpunten hadden ze de Ambachters vorige week dinsdagavond toegespeeld, alle drie na individuele fouten. De dreun van de smadelijke nederlaag werkte de hele week door en bepaalde voor een groot deel ook het gezicht van het duel tegen FC Lisse. Lange tijd was behoedzaamheid troef. Met gemopper alom als gevolg.

Het publiek verwachtte van de thuisclub wel wat meer op de aanval gericht voetbal en dus stond de positie van Duncan van Moll voortdurend ter discussie. Van Moll is een goede voetballer, met een goed schot en een goede voorzet in de benen. Tijdens de reguliere competitie speelde hij vooral als linkerspits of aan de buitenkant van een viermansmiddenveld.

Bij toeval werd hij in de thuiswedstrijd tegen Urk vleugelverdediger en daarna vervulde hij op die positie een sleutelrol in de Zwolse opmars naar het afdelingskampioenschap. Bondscoach Gerard Molenaars nam hem zelfs op in de nationale selectie.

En die van Moll moest nu maar weer naar voren, vonden de kenners langs de lijn. Be Quick was na de nederlaag tegen ASWH immers vooral gebaat bij een winstpartij tegen FC Lisse. En met Jerry van Dijk als enige spits, nu Arie Smit (geblesseerd) en Erwin van Leur (geschorst) vanaf de zijlijn moesten toekijken, was er voor de talrijke 'coaches' buiten het veld reden te over het manco in de voorhoede op te heffen met het doorschuiven van Van Moll.

Maar de coach die het voor het zeggen had maakte negentig minuten lang zijn eigen afwegingen bij zijn keuze tussen zekerheid of het nemen van risico. Tot halverwege de tweede helft verkoos Bert Ebbens het zekere boven het onzekere en dus hield hij van Moll achterin.

Na de harde les tegen ASWH een begrijpelijke keuze van een verstandige coach. Ebbens: 'Wij zaten deze week mentaal stuk. Als je dan weer snel op achterstand komt, werkt dat als een mokerslag. We hebben de ruimtes klein gehouden, speelden kort op elkaar, hadden altijd een man over en zo kon het zelfvertrouwen weer groeien.'

Dat vertrouwen leidde, ondanks wat meer drang naar voren ver in de tweede helft, niet tot de gewenste winst. Maar voor Ebbens woog het neveneffect van het gelijkspel minstens zo zwaar. ,,De koppen staan weer de goede kant op en ongeacht het resultaat van Lisse-ASWH (morgen, red), spelen wij zaterdag in Hendrik-Ido-Ambacht een belangrijke wedstrijd. Wij kunnen weer een week ergens naar toe leven.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden