Be Quick'28 telt eindelijk mee

ASSEN - Het verhaal van Be Quick'28 laat zich snel vertellen. Op de laatste wedstrijddag van het seizoen stapten de Zwollenaren met een overwinning op ACV (1-2) definitief uit de schaduw van het eigen verleden. Van een oude, anonieme club met wortels in de Christelijke Nederlandse Voetbalbond veranderde Be Quick'28 in een eigentijdse kampioen tussen de hoofdklassers.

Loek Laurman

Voor buitenstaanders een verrassende ontwikkeling. De aanhang van FC Lisse verkeerde vorige week nog in de veronderstelling dat de kersverse kampioen van de hoofdklasse C ergens in Drente speelt. En meer dan een bedreiging voor Urk, dat er uiteindelijk wel in zou slagen de titel van vorig jaar te prolongeren, kon dat clubje toch ook niet zijn. Ook de technische leiding van de Lissenaren maakte bij de voorbereiding op de nacompetitie om de zaterdagtitel een inschattingsfout. Wel mensen op pad voor wat voorstudies van Urk, maar geen spionnen bij de wedstrijden van Be Quick'28.

Wel, ze zullen er in de Bollenstreek nog vreemd van opkijken. De Zwolse voetballers zijn dan wel debutanten op het bal der kampioenen, maar zeker geen dilettanten. Als elftal zijn ze voor velen de grote onbekende, maar voor de voetballiefhebbers wel eentje die het waard is om kennis mee te maken.

En die onverwachte kennismaking berust dan niet op toeval en komt zeker niet tot stand dankzij het falen van Urk. Natuurlijk, de titelhouder van het vorige seizoen heeft in de laatste wedstrijden van de competitie tegen VVOG en Drachtster Boys zes belangrijke punten laten liggen. Maar datzelfde aantal ging ook verloren in de beide duels met Be Quick'28.

Alleen al op basis van die twee overwinningen (uit 5-0, thuis 2-1) komt de titel terecht op de plaats waar hij dit seizoen hoort en dat is bij Be Quick'28 uit Zwolle.

De feestvreugde, die zaterdag met een doelpunt vlak voor het rustsignaal voorzichtig een aanvang nam, werd enkele minuten voor het eindsignaal nog even wreed onderbroken door de gelijkmaker van ACV. Maar nauwelijks een minuut later gaf Jerry van Dijk met zijn tweede treffer de aanzet tot de complete gedaanteverwisseling.

Nooit meer is Be Quick'28 alleen maar dat aardige clubje uit Zwolle, dat tussen 1953 en 1984 vooral bekendheid genoot als de club van Fokke Remmers, de Zwollenaar die zich in die periode als bestuurslid van de KNVB opwierp als de grote pleitbezorger van de zaterdagamateurs. Ook zullen nooit alleen maar de magere resultaten in de top van zaterdagvoetbal (drie degradaties sinds 1970) het gezicht van de Zwolse club bepalen.

Voortaan is Be Quick'28 vooral een club van aanzien. Een club met een titel. Een titel als resultaat van een zorgvuldig beleid, dat gericht is op het bereiken van en het zich handhaven in de top van het amateurvoetbal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden