BBC-vrouwen willen evenveel verdienen als de mannen
‘Dear Tony.’ Zo begint de open brief aan Tony Hall, de baas van de Britse omroep BBC. De meer dan 45 vrouwen die hun naam onder de brief hebben gezet, willen dat er snel iets wordt gedaan aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen die bij de BBC werken.
Want dat er een flinke loonkloof is, werd afgelopen week duidelijk. Toen maakte de BBC na druk vanuit de politiek een lijst openbaar van de 96 medewerkers die meer verdienen dan premier Theresa May, dus meer dan 150.000 pond per jaar. Tweederde van de mensen op die lijst is man, in de top tien staat slechts één vrouw: Claudia Winkleman, presentatrice van het dansprogramma Strictly Come Dancing. Ook blijkt uit de lijst dat vrouwen die hetzelfde werk doen als mannen, minder betaald krijgen. Zo staat nieuwslezer Emily Maitlis niet eens in de top 96, maar haar mannelijke collega's wel.
De briefschrijvers zeggen weliswaar meer te verdienen dan de gemiddelde Brit, het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers bij de omroep is niet van deze tijd. 'Je hebt gezegd de kloof in 2020 te dichten, maar je weet er al zo lang van, je moet nú actie ondernemen', schrijven de vrouwen aan hun baas. Bovendien is er niet alleen een kloof bij de veelverdieners, maar ook bij andere medewerkers van de BBC, volgens de briefschrijvers. 'Wij spreken ook namens hen.'
De brief kan op veel steun rekenen in Groot-Brittannië. Labour-leider Jeremy Corbyn zei dat hij zijn handtekening ook wel had willen zetten. "De BBC moet eens goed naar zichzelf kijken." Toen de lijst afgelopen week openbaar werd, zei hij al achter het dichten van de loonkloof te staan.
Transparency is vital to closing gender pay gap. Labour would ensure all large employers conduct equal pay audits https://t.co/n5AEJ8QGpc
— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) 19 juli 2017
BBC-directeur Hall heeft nog niet gereageerd op de brief.