BBC toont misstanden op theeplantages van Unilever

(TROUW)

Op plantages waar ook Unilever zijn thee vandaan haalt, is sprake van ondervoeding, kinderarbeid en gebrek aan sanitair waardoor arbeiders hun behoefte moeten doen tussen de theestruiken. Dat beeld komt naar voren in een reportage van de BBC naar de misstanden in de deelstaat Assam, in het noordoosten van India.

Het onderzoek van de Britse omroep brengt het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern in verlegenheid. Juist Unilever presenteert zich als voorvechter van sociale rechten en duurzaamheid.

Op de theevelden in Assam plukken de plantagemedewerkers onder meer voor bekende Unilevermerken als Lipton en PG Tips en voor het in Nederland bekende merk Twinings. De thee van PG Tips heeft het keurmerk van de Amerikaanse natuurbeschermingsorganisatie Rainforest Alliance. Dat keurmerk zou garant staan voor thee die het milieu zo min mogelijk belast en voor goede arbeidsomstandigheden op de plantages. Dat is volgens de BBC absoluut niet het geval. Zo laat de omroep beelden zien van medewerkers die zonder bescherming gif spuiten.

Unilever zei tegen de BBC dat het de misstanden heel serieus neemt, maar dat er de laatste tijd ook vooruitgang is geboekt. Tegelijkertijd beaamde het concern dat er nog veel moet gebeuren om tot een verantwoorde en duurzame situatie te komen. Het Britse theemerk Twinings kwam met eenzelfde verklaring.

Rainforest Alliance gaat ook zelf onderzoek doen naar de misstanden. De ontdekking van de BBC legt de zwakheden in de controles bloot, stelt de organisatie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden