Update

BBC schrapt 'voor Christus' en 'na Christus' uit woordenboek

Mark Thompson, directeur van de BBC. Beeld AFP
Mark Thompson, directeur van de BBC.Beeld AFP

De BBC gebruikt niet langer de termen 'voor Christus' (Before Christ - BC) en 'na Christus' (Anno Domini - AD). Reden is dat de Britse publieke omroep niet-christenen niet voor het hoofd wil stoten.

Redactie

De omroep vraagt zijn journalisten en presentatoren voortaan de termen 'before common era' (voor onze jaartelling) en 'common era' (het huidige tijdperk) gebruiken. De benamingen zijn in steeds meer programma's, zoals het populaire 'University Challenge', te horen. 'Omdat de BBC onpartijdig wenst te zijn, is het passend termen te gebruiken die niet-christenen niet kwetsen', aldus de omroep.

Critici spreken van 'absurde politieke correctheid', schrijft de Daily Mail.
'Ik vind dit een aanval op de christelijke basis van onze cultuur, taal en geschiedenis', zegt Michael Nazir-Ali, de voormalige bisschop van Rochester. 'Deze veranderingen zijn niet nodig en bereiken niet wat de BBC wil bereiken. Of je nu 'common era' of 'Anno Domini' gebruikt, de referentie blijft nog altijd de geboorte van Christus'.

In een reactie liet de BBC gisteravond weten dat de omroep niet van plan is het gebruik van de termen verplicht te stellen. 'De keuze voor het gebruik van de termen ligt bij de redacties en de presentatoren van onze programma's.'

Of het gebruik nu verplicht is of vrijwillig, een aantal presentatoren heeft al te kennen gegeven we ze vinden van de nieuwe termen. 'Niemand heeft me nog gevraagd dat te doen, en als iemand dat doet, krijgt hij een kernachtig antwoord, waarschijnlijk zo kernachtig dat jullie het niet met jullie lezers willen delen', zegt James Naughtie vandaag in de Britse krant The Telegraph. Collega presentator John Humphrys ziet ook geen enkele noodzaak om niet langer BC en AD te gebruiken.

Ook Andrew Marr, presentator van het politieke ochtendprogramma op BBC2, is niet van plan de richtlijn over te nemen. 'Ik gebruik 'voor Christus' en 'na Christus' omdat kijkers dan begrijpen wat ik bedoel.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden