Bayreuther Festspiele staan in teken van nieuwe enscenering 'Tristan und Isolde'

BAYREUTH (DPA) - Op de groene heuvel in het Wagner-imperium Bayreuth heerst aan de vooravond van het jaarlijkse festival gewijd aan de opera's van Richard Wagner een zinderende spanning. Na een onderbreking van twee jaar zal het publiek, onder wie de Duitse president Richard von Weizsacker en ex-Sovjetpresident Michail Gorbatsjov, morgen getuige zijn van een gloednieuwe enscenering van Wagners opera 'Tristan und Isolde' in de regie van Heiner Muller, onder leiding van dirigent Daniel Barenboim en koordirigent Nobert Balatsch.

Ook 'Tannhauser' en 'Parsival' in de enscenering van Wagners neef Wolfgang, Werner Herzogs 'Lohengrin' en 'Der fliegende Hollander' staan op het programma.

Zoals de laatste veertig jaar gebruikelijk is geworden zijn de in totaal 30 voorstellingen ook nu weer ver voor het begin van de Bayreuther Festspiele uitverkocht. De organisatie zegt dat zij gemakkelijk 360 000 kaarten had kunnen slijten in plaats van de nu 58 000 verkochte kaarten.

Naast de remake van 'Tristan und Isolde' heeft het festival ook de succesvolle Wagner-adaptatie 'Tristan, der fliehende Irrlander und Isolde' opnieuw in produktie genomen. Regisseur Uwe Hoppe heeft zijn bijdrage aan het festival bewerkt en ingekort.

Andere nevenactiteiten zijn een tentoonstelling, gewijd aan de ontstaansgeschiedenis van de opera, terwijl in huize Wahnfried naast het Festspielhaus wordt ingegaan op de allereerste uitvoering van het muziekdrama in 1886.

Richard Wagner begon in 1854, toen de componist nog als concertmeester verbonden was aan de Dresdner Kapelle, aan de opzet van het werk, waarbij hij zich voor de interpretatie van de liefde en de liefdesdood liet inspireren door het werk van de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer. In 1859 was de partituur weliswaar voltooid, maar het zou nog zes jaar duren voordat het werk zijn premiere beleefde. Wagners maecenas, de Beierse koning Ludwig II, kwam de componist daarbij te hulp.

In Bayreuth trachten talloze Wagner-fans intussen nog enkele felbegeerde kaartjes in de wacht te slepen, die op de zwarte markt inmiddels van de hand gaan voor bedragen tussen de zeshonderd en duizend gulden.

Inwoners van Bayreuth die een van de circa 400 medewerkers verblijf aanbieden, zijn wat dat betreft gelukkiger. Zij komen in aanmerking voor het gratis bijwonen van generale repetities.

Maar ook hun is niet gegund een glimp op te vangen van het toneel waar de nieuwe 'Tristan und Isolde' wordt voorbereid. Hierin blijft Festspiel-directeur Wolfgang Wagner (73) onvermurwbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden