Bayern schreeuwt, maar de KNVB is geen haar beter

Het is geen eenvoudige kwestie, de controverse tussen Bayern München en de KNVB over de blessures van Arjen Robben en Mark van Bommel. Al is de kern zo simpel als wat: je bent er als club mooi klaar mee als je spelers in hun nationale team geblesseerd raken.

Dit zijn de afspraken: internationals zijn door hun bonden opeisbaar en bij interlands maken bondscoaches de opstelling, niet clubbestuurders dan wel -trainers. Op basis daarvan geloof ik graag dat Bayern geen poot heeft om op te staan.

Ook wil ik geloven dat, zoals gewichtig wordt bepleit, een uniform stelsel om voetballers te verzekeren een goed idee zou zijn. Maar daar gaat het hier niet om, zeker niet in het geval van de niet al te lang uitgeschakelde Van Bommel. Het rijke Bayern heeft geen behoefte aan verzekeringsgeld, maar aan punten–en dus aan zijn beste spelers.

Tot zover de inhoud, waar al niet uit te komen is. En dan de vorm – dat geschreeuw over en weer.

Van Bayern wisten we dat. Jarenlang hebben we het geamuseerd gadegeslagen: de oud-topvoetballers Franz Beckenbauer, Karl-Heinz Rummenigge en Uli Hoeness, die hun club besturen via ieder hun eigen spreekbuis waarin ze om de beurt wat roeptoeteren. Maar aan deze kant van de grens zijn we geen haar beter meer, met een voetbalbond die vindt dat het onfatsoen alleen bij Bayern huist.

KNVB-directeur Bert van Oostveen maakte Bayern het aloude verwijt te communiceren via de media – wat strikt genomen al niet waar was: de club had een fax naar Zeist gestuurd om erop aan te dringen dat Van Bommel dinsdag tegen Zweden niet zou spelen.

Vervolgens ging Van Oostveen er volgens evenzeer aloud gebruik via de media even lekker tegenaan. Laat de juridische procedure van Bayern maar komen, zei hij tegen de één, ’Be my guest’, sprak hij uitdagend tegen een ander en gisteren las ik nog dat ’ze’ wat hem betreft liever vandaag dan morgen naar de rechter gaan.

Geen spoor van reflectie, niet het minste teken van inlevingsvermogen. Wie goed naar Robben keek, naar zijn vaak ingehouden ogende loopje, betwijfelde tijdens het WK al of hij werkelijk fit was. Hoe dat kon zoeken ze zelf maar uit, maar zonder tegenbericht houd ik het als leek op zijn mistige spoedbehandeling. En het zal je als riant betalende werkgever maar gebeuren dat je je aanvoerder, Van Bommel, niet kunt opstellen omdat die elders de voetbalschoenen heeft ondergebonden nadat hij nota bene had erkend niet topfit te zijn.

Liever dan daar ook eens bij stil te staan, vertelde de onlangs teruggetreden KNVB-directeur Henk Kesler donderdag bij zijn afscheid over zijn bezoek van vorige maand aan München. Vanwege het gebrekkige Engels van Bayern-dokter Müller-Wohlfahrt had hij zich in een aflevering van ’Allo ’Allo gewaand, sprak Kesler met hem tekenende balorigheid en soms kwajongensachtige bravoure–hij durfde het toch maar aan om de gerenommeerde arts neer te zetten als een pummel die zijn talen nauwelijks spreekt.

Verheffend is het allemaal niet, maar het kan een ongedacht positief neveneffect hebben. Analisten van het diepere spel in de voetbalwereld hebben al een link gelegd met de kandidatuur van Nederland (met België) voor het WK 2018. Franz Beckenbauer is een invloedrijk lid van het comité dat daarover begin december zal stemmen, en zijn toorn moet dus vooral niet worden gewekt.

Mij lijkt het een onzalig idee, zo’n WK in ons kleine land, waar voor al die miljoenen wel relevantere doelen te bedenken zijn. De kans erop is mede door politieke bedenkingen al tot een minimum geslonken. Maar voor de zekerheid en het laatste zetje zou ik zeggen: schreeuw, grap en dreig vooral door vanaf jullie apenrots.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden