Bayer wil via rechter publicatie studies bijengif tegenhouden

De Bijenstichting tekende bezwaar aan en kreeg deels gelijk.Beeld anp

Bayer, producent van bestrijdingsmiddelen, stapt naar de rechter in een poging openbaarmaking te verhinderen van bijna veertig studies die zijn gebruikt bij de registratie van middelen die dodelijk zijn voor bijen.

Het Ctgb, de instantie die in Nederland bestrijdingsmiddelen toelaat op de markt, besloot afgelopen week een stapel wetenschappelijke onderzoeken van Bayer en andere fabrikanten openbaar te maken. Daarom was gevraagd door de Bijenstichting. De stichting wil zich een beeld vormen van de kwaliteit van het registratie-onderzoek.

Bayer verzette zich bij het Ctgb tegen openbaarmaking met een beroep op bescherming van auteursrechten en bedrijfsgeheimen. Het Ctgb wees in eerste aanleg het verzoek van de Bijenstichting af. De Bijenstichting tekende bezwaar aan en kreeg deels gelijk.

'Mogelijk relevante gegevens'
Het gaat in totaal om meer dan 120 studies. Een kleine dertig studies was al openbaar. Van de resterende onderzoeken weigert het Ctgb in ongeveer vijftig gevallen openbaarmaking om auteursrechten en bedrijfsbelangen van de fabrikanten te beschermen. Daaronder zitten ook studies die volgens het Ctgb 'mogelijk relevante gegevens' bevatten over de giftigheid van de insecticiden (zogenoemde neonicotinen) voor bijen.

Bayer heeft gisteren besloten bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in beroep te gaan tegen het voornemen van het Ctbg om de studies openbaar te maken. Ook de Bijenstichting tekent beroep aan, tegen de beslissing van het Ctgb om vijftig studies achter te houden.

Bayer had de Bijenstichting eerder aangeboden de rapporten beschikbaar te stellen in een afgesloten ruimte. Dat is recentelijk ook gebeurd bij een vergelijkbaar verzoek van de stichting Natuur en Milieu. Maar de Bijenstichting vindt dat geen oplossing: de belangenorganisatie vindt dat iedereen de studies moet kunnen inzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden