Bayer jaagt op Monsanto

null Beeld AP
Beeld AP

Wordt het Duitse Bayer 's werelds grootste producent van zaden en bestrijdingsmiddelen? Het zou kunnen, nu Bayer ongevraagd een bod heeft gedaan op Monsanto. Dat Amerikaanse bedrijf, nu de grootste leverancier van zaden, is vooral bekend van (en omstreden geraakt door) zijn genetisch veranderde zaden.

Koos Schwartz

Bayer heeft Monsanto een voorstel gedaan, maar dat is het enige dat beide bedrijven vandaag wilden melden. Dat Monsanto repte over een 'ongevraagd' bod, wijst erop dat de leiding van het bedrijf niet voor een overname door Bayer voelt. Mogelijk is ook dat de Monsanto-directie nu al probeert om een zo hoog mogelijke prijs uit het vuur te slepen. Monsanto's beurswaarde is ongeveer 37 miljard euro, Bayer zal flink meer moeten bieden als het Monsanto wil hebben.

Beide bedrijven horen nu al tot de grootste producenten van zaden en bestrijdingsmiddelen - zelf spreken ze over gewasbeschermingsmiddelen of (Monsanto) over 'agrarische productiviteit'. Monsanto is vooral groot in granen en soja en levert ook katoen- en groentezaden. Die laatste komen deels uit Nederland. Monsanto is sinds 2008 eigenaar van De Ruiter Seeds uit Bergschenhoek. Bayer levert onder meer katoen-, rijst- en groentezaden.

Onkruidverdelgers
Monsanto is ook producent van Roundup, 's werelds meest verkochte serie onkruidverdelgingsmiddelen. Bayer is met het Zwiterse Syngenta de grootste in Europa op het gebied van onkruid-, schimmel-, en insectenverdelgers.

Het is mogelijk dat de Europese of Amerikaanse kartelautoriteiten vinden dat Bayer en Monsanto samen te machtig worden op sommige gebieden. In dat geval kunnen zij de overname verbieden of eisen dat er eerst bedrijfsonderdelen worden verkocht. Monsanto haalde vorig jaar een omzet van 13,5 miljard euro. Bayers landbouw-tak is iets kleiner.

Overnamegeruchten
Het gist al een tijdje in de wereld waarin beide bedrijven actief zijn. Monsanto wilde vorig jaar Syngenta inlijven, maar slaagde daar niet in. Syngenta komt nu in handen van het Chinese ChemCorp. In VS bundelen DuPont en Dow Chemical hun krachten. Geruchten dat Bayer en rivaal BASF overnames willen doen, gonzen al een tijdje. Duidelijk is in elk geval dat de productie van zaden en bestrijdingsmiddelen steeds meer een zaak wordt wordt van een klein aantal grote concerns.

Bayers landbouw-tak is goed voor ruim een vijfde van de totale omzet (46,3 miljard euro in 2015) van het concern. Aspirine is Bayers bekendste product, maar het maakt meer medicijnen, zowel gepatenteerde als niet-gepatenteerde. Maagzuurremmer Rennie, pijnstiller Aleve, anticonceptiepil Yasmin en de inlegzooltjes van Dr. Scholl's horen tot de Bayer-stal. Bayer maakt ook geneesmiddelen voor dieren en heeft een dochter die kunststoffen en lakken maakt. Het bedrijf telt 117.000 werknemers, grofweg de helft in Europa. Bij Monsanto werken 25.000 mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden