Bayer geeft studies 'bijengif' alleen in leeskamer vrij

De Bijenstichting wil dat de Nederlandse autoriteit die bestrijdingsmiddelen op de markt toelaat alle registratiestudies over het insecticide imadacloprid openbaar maakt. Er zijn verdenkingen dat de stof bijdraagt aan de bijensterfte. Producent Bayer verzet zich tegen volledige openbaarmaking, maar wil de studies wel in een 'leeskamer' beschikbaar stellen aan de Bijenstichting. Overschrijven mag, kopietjes maken is uit den boze. Daar voelt de Bijenstichting niets voor. Gisteren troffen de twee opponenten elkaar voor de rechter in Den Haag.

Tegen
Bayer wil met alle mogelijke middelen voorkomen dat wetenschappelijke studies die het bedrijf liet doen om het landbouwgif imadacloprid geregistreerd te krijgen, in handen komen van concurrenten. De studies moeten afgeschermd blijven, want ze zijn van belang voor investeringen in nieuwe middelen. "Als ze op straat komen te liggen, hebben wij straks geen investeringsmogelijkheden meer", aldus het bedrijf gisteren bij de Haagse rechtbank.

Bayer is bang dat de studies gaan rondzingen op het internet. De registratieautoriteit voor bestrijdingsmiddelen, het Ctgb, besloot vorige week een klein deel van de onderzoeken openbaar te maken, maar Bayer stapte naar de rechter om dit te verhinderen. De Bijenstichting tekende eveneens protest aan: de organisatie wil ook de resterende studies zien.

De fabrikant wil de Bijenstichting alle kans geven om de studies te lezen, wat Bayer betreft óók de studies die het Ctgb binnenskamer wil houden, maar dan alleen in een 'leeskamer', een afgesloten ruimte onder toezicht van de producent. Dat is eerder gebeurd. De stichting Natuur en Milieu ging akkoord met een soortgelijke constructie. "We wilden een jarenlange procedure bij de rechter vermijden", aldus een woordvoerder. "Maar ook wij geven de voorkeur aan volledige transparantie. We staan achter de Bijenstichting." Achteraf bezien werkte de regeling met Bayer goed, zegt hij.

Voor
De Bijenstichting maakt zich grote zorgen over de bijenstand in Nederland. Die loopt hard terug. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoals imadacloprid, een zenuwgif dat op grote schaal in de groente-, fruit- en bloementeelt wordt toegepast, wordt gezien als een veroorzaker van de bijensterfte. Bayer heeft tijdens veldstudies uitvoerig onderzoek moeten doen naar de schadelijkheid van imadacloprid. Onder meer die studies wil de Bijenstichting openbaar hebben.

Aan een halfslachtige oplossing, zoals de leeskamer die Bayer voorstelt, wil de Bijenstichting niet meewerken. De rechter in Den Haag zocht gisteren nog naar een mogelijkheid tot een regeling met Bayer, maar na ruggespraak met de voorzitter volhardde de advocate van de stichting in de eis dat studies volledig openbaar moet worden. Maar dan ook alles.

De stichting is tegen een beperkte openbaarmaking, omdat alleen bij volledige openbaarmaking iedereen die dat wil, kennis kan nemen van de kwaliteit van de onderzoeken. "Het ligt voor ons vrij principieel", aldus de advocate. "We willen het niet op een akkoordje gooien met Bayer. We willen dat de studies van Bayer, in alle onafhankelijkheid, aan een grondige, wetenschappelijke toetsing kunnen worden onderworpen." Uitspraak op 10 april.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden