Baybasin zegt slachtoffer van internationaal complot te zijn

De Turkse Koerd Baybasin beweert dat zijn levenslange straf een complot was tussen de Turkse overheid en een Nederlandse topambtenaar.

Van onze verslaggever

Baybasin zit een levenslange gevangenisstraf uit in Nederland, maar beweert slachtoffer te zijn van een bizar internationaal complot. De Turkse Koerd is door de Nederlandse rechter veroordeeld voor een waslijst aan zware delicten, maar zegt dat zijn veroordeling een opzetje was tussen de Turkse overheid en een Nederlandse topambtenaar.

De betrokken ambtenaar zou regelmatig in Turkije seksuele contacten met minderjarigen hebben gehad. De Turkse overheid zou dit in de doofpot hebben gestopt. In ruil daarvoor moest de ambtenaar Baybasin in Nederland strafrechtelijk aanpakken. De Turkse overheid wilde Baybasin om politieke redenen in de gevangenis krijgen, stelt hij. Daarvoor zou vals bewijsmateriaal gecreëerd zijn. Baybasin heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de ambtenaar, wegens pedofilie en lidmaatschap van een criminele organisatie. De ambtenaar weerspreekt alles.

Het Openbaar Ministerie is wel begonnen met een oriënterend onderzoek naar de vermoede seksuele escapades van de hoge functionaris. Dit oriënterend onderzoek kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek. De advocaten van Baybasin voelen zich intussen gesteund door een geheim rapport van de Turkse overheid. Dat document zou de hele complottheorie van Baybasin bevestigen. Delen ervan zijn al in het bezit van de advocaten.

Het rapport zou geschreven zijn door de Turken, omdat ze nu schoon schip willen maken. Baybasins advocaten verwachten dat het rapport snel openbaar zal worden, waardoor het hele complot bewezen wordt. „Dan breekt de hel los”, zegt advocaat Bakker Schut. „Een parlementaire enquête lijkt me onontkoombaar. Dit is erger dan de IRT-affaire.”

Baybasin eiste gisteren in een kort geding dat de betrokken ambtenaar zich niet meer met zijn zaak mag bemoeien. In april was de ambtenaar namelijk op bezoek geweest in de gevangenis waar de Turk zit. Volgens Baybasin om hem te intimideren. De ambtenaar zou hem hebben willen overhalen de aangifte in te trekken.

Volgens de landsadvocaat echter was het een gewoon werkbezoek, toevallig in de gevangenis van Baybasin. Het bezoek was al maanden geleden gepland en had niets met de Turk te maken: de ambtenaar was naar de penitentiaire inrichting gekomen om een nieuwbouwproject te bezichtigen.

De landsadvocaat stelde dat het hele verhaal van Baybasin over pedofilie niet waar is. De betrokken ambtenaar is bij zijn benoeming uitvoerig gescreend door de AIVD om te kijken of hij chantabel was.

Baybasin eiste gisteren dat hij contact mag hebben met de pers. Dat is hem nu verboden. Maandag doet de rechter uitspraak in het kort geding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden