Baybasin eist alsnog strafvervolging topambtenaar

Advocaten van drugshandelaar Baybasin eisen dat het OM toch strafrechtelijk onderzoekt of een topambtenaar kinderen misbruikte.

Van onze verslaggeefster

Minister van Justitie Hirsch Ballin liet afgelopen week nog weten geen aanleiding te zien tot zo’n onderzoek. De advocaten gaan daar formeel een klacht over indienen. Volgens hen zijn er nieuwe bewijzen verzameld dat de hoge ambtenaar van het ministerie van Justitie kinderen heeft misbruikt. „Wij gaan door. In Turkije is een diepgaand onderzoek gaande. Een journalist gaat daar na de verkiezingen over publiceren. Daar zal men niet meer zo bot omheen kunnen lopen”, voorspelt advocate A. van der Plas.

Al langer doen geruchten de ronde dat de topambtenaar zich schuldig zou hebben gemaakt aan kindermisbruik. Hij zou onder meer jonge jongens hebben misbruikt in Turkije.

De zaak werd onlangs opgerakeld door de Turkse drugshandelaar Baybasin, die in Nederland gedetineerd is. Hij stelt dat enkele topambtenaren met dat misbruik zijn gechanteerd. Baybasin – veroordeeld voor gijzeling, drugshandel en betrokkenheid bij moord – stelt dat hij het slachtoffer is van een bizar complot. De Nederlandse justitie zou hem gevangen hebben gezet, voor de Turkse overheid. In ruil daarvoor zouden de Turken het misbruik door de Nederlandse ambtenaar in de doofpot hebben gestopt.

De topambtenaar heeft de beschuldigingen altijd ontkend. En de minister maakte vrijdag bekend dat het OM na een oriënterend onderzoek geen aanleiding ziet tot een vervolg. Voor de beschuldigingen die Baybasin uit, bestaat geen enkele grond, concludeert hij.

Baybasin stelt dat de topambtenaar nog in 1996 in Turkije is geweest, bij een congres van Interpol. Maar volgens het OM komt de naam van de ambtenaar in de notulen en op de deelnemerslijst van dat congres niet voor.

De advocaten van Baybasin hadden het OM informatie geleverd waaruit de misstanden zouden blijken, onder meer een geheim rapport van de Turkse overheid. Maar volgens het OM is onduidelijk wie precies de opdrachtgever en de opsteller zijn. En omdat er geen redelijk vermoeden bestaat dat de man zich heeft misdragen, kan Nederland Turkije formeel niet vragen om medewerking te verlenen bij de voorbereidingen voor een strafrechtelijk onderzoek. De advocaten zijn verontwaardigd dat het ministerie het rapport niet ’langs officiële weg’ heeft bemachtigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden