Bavelse eist uur thuishulp terug

'Ik voer dit proces ook voor alle anderen die moeten strijden voor hulp'

MARTEN VAN DE WIER

Ria van Loon probeert extra thuishulp af te dwingen via de bestuursrechter. Gisteren diende haar zaak in Breda. Van Loon kampt al achttien jaar met ziektes en handicaps. Ze moest vorig jaar van de gemeente Breda een uur thuishulp inleveren. "Ik doe dit niet alleen voor mezelf, maar voor alle hulpbehoevende mensen die steeds weer strijd moeten leveren om hulp te krijgen", stelde ze.

Van Loon arriveerde bij de rechtbank in een rolstoel, en woonde de zaak bij vanuit een ziekenhuisbed. De Bavelse raakte gehandicapt door een auto-ongeluk, en kreeg daarnaast het syndroom van Sjögren, dat ontstekingen veroorzaakt aan haar hele lichaam. Ze krijgt wekelijks zestien uur persoonlijke verzorging, en had daarnaast zeven uur thuishulp. Nu zijn dat er nog zes.

Haar hulp maakt schoon en doet de was. Vanwege een darmprobleem volgt Van Loon bovendien een dieet, dat de thuishulp voor haar moet bereiden. Nu moet ze een deel van het huishouden doorschuiven. "Laatst had ik schimmel in de koelkast. En ik moet de visite vragen om klusjes voor me te doen."

Breda heeft vorig jaar het beleid veranderd. Cliënten werden vroeger in klassen ingedeeld, met een vast aantal uren thuishulp. Nu krijgen ze een exacte beoordeling van hun situatie. Van Loon krijgt daardoor minder tijd. Haar jurist Bart Dirkx ziet dat als een 'ordinaire bezuiniging'.

Lenke Hamburger, voorzitter van de rechtbank, wees de gemeente op mogelijkheden om Van Loon extra tijd toe te kennen. Wie bedlegerig is, komt bijvoorbeeld voor extra hulp in aanmerking. "Daar is niet naar gekeken", erkende jurist Peter Spronk namens Breda. Volgens hem heeft Van Loon dat ook nooit aangevoerd. Maar volgens Hamburger had de gemeente het zelf kunnen zien. "Het is de vraag of mevrouw zelf moet zeggen: 'Ik heb recht op 30 minuten extra, want ik lig in bed.'"

Van Loon is kwaad over een rapport van de gemeente, waarin staat dat ze 'waanbeelden' zou hebben en 'psychische pijnklachten'. "Dit soort dingen kun je niet zomaar in een dossier zetten", vindt haar jurist Dirkx. "Nergens staat waarop dit gebaseerd is." Mogelijk komt er een nieuw onderzoek door een arts van de gemeente, met Van Loons huisarts erbij. Hamburger opperde die mogelijkheid. Ze doet binnen zes weken uitspraak.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden