Bavaria pils slokt producent van speciaalbier Palm op

Belgische brouwer voor 60 procent in handen van Nederlands familiebedrijf

In het Vlaams-Brabantse dorpje Steenhuffel, deelgemeente van Londerzeel, staat brouwerij Palm. De familie Toye maakt er het meest verkochte speciaalbier in Nederland. Op de met klimop overwoekerde brouwerijmuur prijken de letters: 'Waar Brabant trots op is...'. Nu kunnen ook Nederlandse Brabanders trots zijn op Palm, want de Belgische brouwer is sinds gisteren voor 60 procent in handen van Bavaria.

Voor de tweede bierproducent van Nederland is dit de eerste overname. In 2021 slokt Bavaria Palm Belgian Craft Brewers hoogstwaarschijnlijk in zijn geheel op. Financiële details deelden beide familiebedrijven niet.

Een half jaar geleden zagen kenners van de biermarkt de relatief kleine brouwer Bavaria uit Lieshout nog als potentiële koper van Grolsch. Eigenaar SABMiller, mega-bierproducent uit Zuid-Afrika, wilde van het Twentse Grolsch af, om met de mondiale nummer één AB Inbev te kunnen fuseren. Volgens SABMiller om mededingingsautoriteiten gunstig te stemmen. "Als Bavaria Grolsch koopt, verdubbelt de omzet, want ze zijn ongeveer even groot", zei analist Robert Jan Vos van ABN Amro in december in Trouw.

Uiteindelijk ging de Japanse brouwer Asahi met Grolsch aan de haal en mengde Bavaria zich niet in de mondiale bieroorlog. De grote spelers, waaronder ook Heineken, gaat het vooral om het hoogste aantal verkochte hectoliters pils. Kijkend naar de dalende pilsconsumptie in Europa en de Verenigde Staten, leek het Bavaria verstandiger te investeren in specialere biervarianten. Een markt waar wel groei in zit. Want de bierdrinker is bereid grif te betalen voor bijzondere, exotische en nieuwe recepten.

Palm brouwt zelf verschillende Brabantse amberbieren, maar kocht eind jaren negentig ook brouwerijen van het Vlaams roodbruine bier Rodenbach, de Brugge Trippel en abdijbieren van Steenbrugge. Vier nieuwe ingrediëntenmeesters, gespecialiseerd in het gebruik van kruiden, hop, fruit en hout bij de bierproductie, ontwikkelden in 2014 de bieren Cornet en Arthur's Legacy.

België is hét speciaalbierland bij uitstek, zegt Bavaria-directievoorzitter Jan-Renier Swinkels in een toelichting. "We zijn trots op deze samenwerking. Palm heeft een rijk assortiment, vult onze merken goed aan en heeft een belangrijke plek in de Nederlandse markt. We zien mogelijkheden voor verdere internationale groei. Daarnaast krijgen we door deze samenwerking toegang tot de Belgische winkels en horeca."

Jan Toye, eigenaar van Palm denkt dat de overname het beste is voor de onderneming en werkgevers. "Belgisch speciaalbier brouwen is onze familietraditie sinds 1686. Om de distributie op de internationale markt te verbeteren, waren we opzoek naar een strategische partner. Ik heb er vertrouwen in dat onze mooie brouwlocaties en bieren door de familie Swinkels en hun brouwerij Bavaria verder gekoesterd worden."

De geschiedenis van Bavaria gaat terug tot 1719 en al zeven generaties heeft de familie Swinkels de leiding. De brouwerij uit Lieshout is eigenaar van trappistenbrouwerij de Koningshoeven naast Tilburg, waar La Trappe gebrouwen wordt, en deels van de Bodegraafse brouwerij de Molen. Maar daar stopte het wel met het speciaalbier. Van de bijna 6 miljoen hectoliter bier die Bavaria jaarlijks brouwt, gaat 65 procent naar het buitenland. Belangrijke exportlanden zijn Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Cuba, Australië en Zuid-Korea.

In een herberg tegenover de kerk in Steenhuffel werd in 1686 de eerste voorloper van de 'Spéciale Palm' gebrouwen. Verschillende panden, namen en 330 jaar later, maakt Palm 1 miljoen hectoliter bier per jaar. Palm kwakkelde de afgelopen jaren, leed flinke verliezen maar maakte weer een winst van een half miljoen euro in 2015, op een omzet van een kleine 50 miljoen euro. Dat is minder dan een tiende van de omzet van Bavaria. Na België is Nederland de belangrijkste markt voor Palm. De brouwer blijft als Belgische entiteit bestaan en behoudt een eigen directie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden