Column

Baudet bepaalt de koers en Baudet wil een nexit

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Ik weet niet of een zege bij een songfestival net zo’n effect heeft als een overwinning op een WK-voetbal, maar een opkontje voor het nationale humeur van Nederland is natuurlijk nooit weg. ‘We’ hebben toch maar mooi een zangconcours gewonnen.

Een zangconcours dat de volkeren van Europa dichter bij elkaar wil brengen, en dat aan de vooravond van verkiezingen die gedomineerd worden door politici die de Europese Unie uit elkaar willen rukken. Weliswaar steunt een overtuigende meerderheid van de bevolking het Nederlandse EU-lidmaatschap (72 procent volgens I&O-research, 86 procent volgens de Eurobarometer), toch scoort het Forum voor Democratie hoog onder potentiële kiezers.

De bevolking is soms moeilijk te peilen. We hebben het hier tenslotte niet over een partij die gewoon een beetje eurosceptisch is. Nee, Thierry Baudet noemt de EU een ‘voortwoekerende kanker’ en hij maakt er geen geheim van dat hij die wil ‘stukmaken’.

Mark Rutte ontving vorige week de Verzamelde Werken van Baudet uit handen van de auteur zelf, gesigneerd en wel, ter voorbereiding van hun een-op-een debat. Maar hij hoeft ze niet te onderwerpen aan een vermoeiende tekstanalyse. De bedoeling van Baudet is bekend: Nederland uit de EU. Binnen het Forum wordt daar door deze en gene ietsje anders over gedacht, maar ergens ietsje anders over denken is niet echt onderdeel van de partijcultuur; Baudet bepaalt de koers en Baudet wil een nexit. Wellicht ziet Rutte, de uitdager in het debat van overmorgen, daar de zwakke plek van zijn tegenstrever. Hoe kritisch sommige kiezers ook zijn op het vermaledijde Brussel, een vertrek uit de EU gaat de meesten te ver.

Extreem-rechts / radicaal-rechts / nieuw-rechts

Wel een raar duel, trouwens. In het algemeen zou ik zeggen ‘laat duizend debatten bloeien’, maar het deelnemersveld moet dan wel het brede politieke spectrum weerspiegelen. Nu leent ‘Pauw’ zich voor een opzetje van twee partijen om de verkiezingen op het moment suprême te reduceren tot een confrontatie tussen hen alleen – rechts en extreem-rechts. Niet erg journalistiek. Er waren maar drie gemeenten waar VVD en FvD bij de provinciale verkiezingen samen meer dan de helft van de stemmen haalden: Volendam, Laren en Wassenaar.

Maar ho, schreef ik hierboven ‘extreem-rechts’? Moet dat niet zijn ‘radicaal-rechts’ of ‘nieuw-rechts?’ Ik weet het niet, het zijn allemaal onvaste termen. Maar welk label we ook hanteren, de signalen die Baudet de afgelopen week gaf waren verontrustend genoeg.

Peter Burger, onderzoeker aan de Universiteit van Leiden, wees erop dat de FvD-leider eerst een bericht retweette van een Amerikaanse racist en Hitler-vereerder (en die tweet ook weer verwijderde) om zich vervolgens te scharen achter een filmpje van vrouwen die zich presenteren als ‘de dochters van Europa’. Ter personificatie van de slachtoffers van aanranding, verkrachting en moord door immigranten. Ze klagen de politiek aan: ‘Jullie lieten ons sterven.’ Gevolgd door portretten van Klaver, Jetten en Rutte met de tekst: ‘Ich habe es gewusst.’

Hoe extreem wil je het hebben?

Drie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de ‘keiharde nuance’ en het ‘onverbiddelijke enerzijds-anderzijds’ preekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden