Battlefield: Bad Company 2

Vrijwel onzichtbaar voor de tegenstander zit je onbeweeglijk verscholen in het struikgewas, ergens op een hoog gelegen plek aan de rand van het speelveld. Je hebt een positie gekozen met magistraal uitzicht op het strijdtoneel en speurt nu door een krachtig telescoopvizier naar geschikte doelen.

Er kunnen hier zo'n 10 tot 12 tegenstanders rondstruinen, en het is de kunst ze op de korrel te nemen zonder dat ze jou eerst zien, of zich van enig gevaar bewust zijn. Je probeert zo min mogelijk te bewegen omdat je weet dat ook de vijand door een telescoop de omgeving afspeurt, en weet dat iedere beweging je positie kan verraden. Door schade en schande heb je geleerd wat het gevolg hiervan is..

Ergens op het dak van een fabriekgebouw ver weg meende je iets gezien te hebben. Je zoemt in en zoekt langzaam in het door de grote afstand vervaagde beeld. En daar zie je het. In een donker hoekje verscholen in de schaduw van een afdakje zie je duidelijk de contouren van een hoofd dat net boven de dakrand uitsteekt. Door de enorme afstand is het onwaarschijnlijk dat de sluipschutter ook jou gezien heeft, en dus heb je even de tijd om rustig te richten en in te schatten hoe groot het verval van het schot zal zijn; hoe hoog je boven het hoofd van deze vijand moet richten.

Je drukt af, een oorverdovende knal, een fractie van een seconde later zie je de kogel inslaan en het lichaam van de tegenstander achteroverslaan. Je leest de bevestiging van je kill op het scherm, je ziet de extra punten voor het headshot en de bonus voor de grote afstand. Alle spelers zien op dat moment linksboven in hun scherm de melding van jouw kill, met je spelersnaam en die van het slachtoffer. Een gevoel van euforie stroomt door je lichaam.

Zo ongeveer is het ultieme speelgevoel in deze nieuwste multiplayer versie van Battlefield. Maar je kunt ook kiezen voor de zinderende actie van het besturen van een attackhelicopter of de tergende spanning van het veroveren van een vlag in een pantservoertuig. En dan maar hopen dat er geen engineer met een raketwerper opduikt.

De geweldig grote afmetingen van het speelveld maakt deze variatie in speelstijlen mogelijk. Het nadeel van deze enorme afmetingen is dat je soms het idee krijgt dat je alleen op de wereld bent, en dat het wel heel lang duurt voordat je enige actie ziet. Toch is zorgeloos een stukje rondwandelen in deze leegte vaak vragen om moeilijkheden, en waarschijnlijk een spoedige respawn (opnieuw beginnen).

Om optimaal te spelen word je gedwongen goed na te denken over tactiek. Natuurlijk is het een heel verschil wanneer je kiest om rond te rijden in een betrekkelijk veilige tank, of voor de behoedzaamheid van een snipersrol. Maar welke speelstijl je ook kiest, je resultaat is afhankelijk van het gekozen speelplan.

Als je het spelen als 'Lone Wolf' beu bent, kun je het ook in een Squad proberen. Hier is het waar Battlefield zich onderscheidt van andere shooters. Je kunt met 12 spelers verdeelt in drie teams van vier man over de tegenstander heen denderen. De kracht van teamwork is groot in dit spel. Sneuvelen is altijd lastig voor je statistieken, maar niet persé noodlottig voor het teamverband, het spel regelt dat je netjes bij je teamleden desnoods in de tank respawnt.

Als de spanning van het online spelen je te veel wordt kun je ook in je eentje tegen de computer spelen. Het ziet er allemaal heel aardig uit, maar de kwaliteit van dit spel zit toch echt in het multiplayer gedeelte, hier komt het spel écht tot leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden