'Battery Man' geeft het goede voorbeeld

Een gratis computerspelletje, met 'Battery Man' in de hoofdrol, moet jongeren overtuigen om ook hun lege batterijen netjes in te leveren. De zoveelste voorlichtingscampagne speciaal gericht op jongeren.

Het batterijenverbruik onder jongeren is groot, denk maar aan walkmans, computerspelletjes, zaklampen, afstandbestuurbare boten, enzovoort. En als de batterijen op zijn, gooit ruim de helft van de jongeren die nog gewoon in de prullenbak. Ze weten dat het beter is voor het milieu om ze apart in te leveren, maar zijn gemakzuchtig. Althans, dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Batterij (Stibat). De stichting vertegenwoordigt batterijenfabrikanten en die zijn volgens de wet verplicht 'zich in te spannen' om lege batterijen te recyclen.

De jeugd moet dus overgehaald worden. Het lokkertje: voor vijftien lege batterijen krijgt iedereen onder de 25 jaar een gratis computerspelletje op cd-rom. 'Batterycheck' heet het spel waarin 'Batteryman' zijn weg moet vinden naar de batterijenbak.

De Stichting Batterijen legt in de campagne niet uit waarom batterijen slecht zijn. En eigenlijk weet de Stibat-woordvoerder het zelf ook niet precies. “Dat zou je aan een milieudeskundige moeten vragen.” Een woordvoerder van het ministerie van milieu weet het antwoord wel: in batterijen zitten zware metalen (cadmium, kwik, zink en lood). Als de batterij doorroest, lekken die metalen de grond in en dat vervuilt de bodem. Het tast planten aan en het grondwater wordt vergiftigd. “Maar dan heb je het wel over een hele berg batterijen, hoor.”

De metalen uit de verzamelde lege batterijen worden opnieuw gebruikt. Van zink, bijvoorbeeld, maken ze dakgoten. De Stibat heeft batterijenbakken in 650 winkels, onder andere Intertoys en Dixons en een aantal regionale supermarktketens waar jongeren ook hun cd-rom kunnen halen. Ook veel gemeenten hebben afgiftepunten, vaak in de buurt van glas- en papierbakken, alleen krijg je daar geen cadeautje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden