Weblog

Batterij van boormachine vervangt centrale

Zonnestroom-opslag op Hawaii: spectaculair oogt het niet, maar effectief is het wel... Beeld Xtreme Power
Zonnestroom-opslag op Hawaii: spectaculair oogt het niet, maar effectief is het wel...Beeld Xtreme Power

De hoop dat ik binnenkort in mijn kelder de zonnestroom uit de zomer voor de winter kan bewaren, kan ik gevoegelijk op mijn buik schrijven. Dat maakt althans Jillis Raadschelders, opslag-expert bij DNV KEMA, mij duidelijk.

"Ik voorzie niet dat het nog in mijn leven mogelijk wordt om thuis de zomerstroom op te slaan voor de winter. Voor één of een paar dagen stroom opslaan is al wel te overzien, maar niet voor maanden", aldus Raadschelders. En dan te bedenken dat ik ouder ben dan Jillis...

Zoals ik de vorige keer schreef, denkt Raadschelders dat ik al over een paar jaar thuis een dagproductie aan zonnestroom zou kunnen opslaan. Dat doe ik dan bijvoorbeeld in de accu van mijn (nu nog niet aanwezige...) elektrische auto.
Maar voorlopig heeft nog lang niet iedereen zo'n auto. Bovendien komen er steeds meer grote zonneweides, grote stukken land vol zonnepanelen. Zie bijvoorbeeld wat er in de VS en Duitsland al gebeurt en wat in Nederland ook te verwachten is. Dergelijke megaWatt zonne-energiecentrales zorgen voor een opslagprobleem van een veel grotere orde.
"We zullen de komende jaren een overgang zien naar grootschalige inzet van wind- en zonne-energie", voorspelt de DNV KEMA-specialist Raadschelders. DNV KEMA is daar overigens in Nederland zelf een voorstander van; zie hun deelname aan het Nationaal Actieplan Zonnestroom.
"Het probleem van die energie is dat de wind niet altijd (even hard) waait en de zon niet altijd (even fel) schijnt. Die energievoorziening is dus niet stabiel, terwijl je net zoals bij het laagspanningsnet naar individuele huizen toe, ook wilt dat het hoogspanningsnet stabiel is."
De instabiliteit van het hoogspanningsnet kun je in principe op twee manieren oplossen. Je kunt gasgestookte centrales bouwen die op het moment dat de wind- of zonnestroom even wegvalt, snel inspringen. Of je kunt grote opslagsystemen bouwen die op piekmomenten stroom opslaan en als er bijvoorbeeld een wolk voor de zon verschijnt weer vrijgeven.

Trailer vol accu's
Raadschelders: "DNV KEMA heeft in de VS onderzoek gedaan en daar blijkt dat zulke grootschalige opslag al technisch haalbaar en financieel aantrekkelijk is. De techniek is niet het grootste probleem. In de VS doen ze proeven met trailers vol commerciële accu's vergelijkbaar met die uit boormachines. Dankzij de populariteit van draadloze consumentenelektronica zijn de batterijen voor zulke apparaten de afgelopen jaren heel snel goedkoper geworden."
Een trailer vol met zulke accu's kan een kwartier lang 2 megaWatt opslaan of afgeven, waarmee kortstondige pieken en dalen kunnen worden opgevangen. In principe kan je met die 0,5 MWh ook 100 huizen een halve dag van stroom voorzien. "Dergelijke ontwikkelingen in de VS zorgen voor een enorme push voor de opslag-technologie", aldus Raadschelders.

Energie goedkoop, zekerheid duur
Een trailer vol accu's is toch niet goedkoop, zou je denken. Raadschelders: "Wat is duur? Een 800 megaWatt powerplant op gas kost ook veel, en daar komt dan nog de prijs van de brandstof bij..." Waar dit toe leidt is, aldus de DNV KEMA-deskundige, dat de energie zelf niet zo duur is, maar dat het altijd beschikbaar hebben van energie veel geld kost.
Dat is heel direct aan mijn thuissituatie te zien. De stroom uit zonnepanelen kost me pakweg 10 cent per kWh. Maar als ik die goedkope eigen zonnestroom ook 's winters beschikbaar wil hebben, moet ik voor honderdduizend euro aan accu's kopen. Raadschelders: "Eigenlijk is je aansluiting op het openbare stroomnet een heel goedkope verzekering. Voor 250 euro per jaar aan netwerkkosten heb je altijd stroom beschikbaar."

Ik zit dus voorlopig wel vast aan dat draadje. Al komt het andere eind van mijn draadje straks dan als het goed is uit bij mijn eigen stroombedrijf, Bergen Energie...

Zie hieronder hoe ze op Hawaii hun stroom uit zonnepanelen voor korte tijd opslaan:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden