’Basso weer terug in koers, dat maakt me triest’

De Ier Pat McQuaid (56), president van de internationale wielerunie UCI, vreest dat de geruchtmakende Operacion Puerto met een sisser afloopt. „Basso weer gewoon in koers, dat maakt me triest.”

„Ik had me er iets anders van voorgesteld. Het was geen gemakkelijk jaar.” McQuaid zegt het met gevoel voor understatement, in het Eindhovense hotel waar hij voor een kort bezoek aan Nederland verblijft. In oktober 2005 nam hij de voorzittershamer van de UCI over van Hein Verbruggen. Afgelopen jaar kreeg zijn sport zware klappen door de Spaanse dopingaffaire en de positieve plas van Tourwinnaar Floyd Landis. McQuaid ondervond de laatste maanden nog eens hoezeer het van belang is dat ’de mentaliteit en cultuur in het wielrennen’ moeten veranderen.

„In november was ik in Mauritius, een eiland in de Indische Oceaan. Bij het ontbijt in het hotel las ik de lokale krant. Twee dagen stonden er grote dopingverhalen in over Jan Ullrich en Floyd Landis. Vorige maand was ik in Doha voor de Aziatische Spelen. Ook daar stond in de krant onder een grote foto van Landis een groot verhaal over de geloofwaardigheid van de wielersport. In Doha waren toen alle mensen aanwezig die belangrijk zijn in de sport in Azië, die ook voor geld zorgen. Die lezen die verhalen natuurlijk ook. Zoiets geeft aan hoe groot de schade is die een kleine groep mensen toebrengt aan de wielersport. Het kan zelfs zijn dat de olympische status van het wielrennen op het spel komt te staan. Dat besef moet doordringen tot alle renners en ploegen.”

Dringt het besef door?

„Bij T-Mobile en CSC zijn hele positieve ontwikkelingen in gang gezet. Alle ploegen gaan ook meer geld afdragen voor meer out-of-competition-controles. Binnen de UCI wordt een nieuw medisch programma ontwikkeld, waardoor we renners met nog meer parameters in de gaten kunnen houden. En we hopen een DNA-databank aan te kunnen leggen. Renners die daar tegen zijn (onder andere wereldkampioen Bettini, red.) vanwege de privacy weten niet waar ze over praten. Maar zo lang de rechter in Spanje het gevonden bloed niet afstaat, hebben we er weinig aan.”

Er is veel onduidelijkheid over de afwikkeling van Operacion Puerto. Verwacht u nog meer informatie van de Spaanse justitie?

„Er komt niets meer tot eind juni als het onderzoek afgerond moet zijn. Dat maakt mij boos. Ze hebben grote schade toegebracht aan het wielrennen. Een week voor de Tour stonden er drie pagina’s in El Pais met gelekte documenten uit het dossier. Maar ik vrees soms dat het onderzoek straks zomaar gesloten wordt. Omdat er grote voetbalclubs bij betrokken zijn? Zou kunnen. Ik kan niet geloven dat Fuentes zijn handel en producten alleen had voor wielrenners. Dat heeft hij zelf ook gezegd.”

Bij gebrek aan bewijs kunnen alle betrokken renners gewoon weer rijden dit jaar. Wat vindt u daarvan?

,,Die situatie stemt mij bijzonder verdrietig, het is shockerend. Maar er is heel weinig dat we er tegen kunnen doen. Ze zijn onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Wij hebben hen niet verdacht gemaakt, dat heeft de Spaanse justitie gedaan door voortijdig te lekken uit een onderzoek. In Italië loopt ook een onderzoek maar dat blijft volstrekt geheim. Ik juich het toe dat de ronde van Duitsland en Denemarken Ullrich en Basso niet aan de start willen. Maar juridisch hebben wij geen basis om hen te schorsen. Daarom zijn we ook nog niet naar het TAS (Tribunaal voor Arbitrage in de Sport, red.) gegaan. Maar dat kan altijd nog.”

Wat is uw mening over Discovery Channel, dat met het aantrekken van Ivan Basso een gentlemens agreement doorkruist?

„Ik ben natuurlijk teleurgesteld in hen, maar juridisch zijn er geen belemmeringen. Ik heb Bruyneel proberen over te halen om het niet te doen. Hij verklaarde dat het niet zijn beslissing was maar die van de sponsor.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden