Baskische ploeg wil gaan vlammen

PERPIGNAN - In en rond Perpignan haalde de Tour gisteren een dag adem. In een naburig dorpje brachten de renners van Euskadi-Euskaltel hun rustdag door. In de loop van de middag draaiden ze na een trainingsritje de parkeerplaats van het Tropic Hotel op.

John Graat

De lichtgewichten van de Tour dolden met de mecaniciens in de voertaal van de ploeg: Baskisch. De opluchting was van de spitse koppies af te lezen. Eindelijk gaat voor Los Dynamiteros de Tour écht beginnen. De komende dagen worden twee miljoen Basken langs de route verwacht.

Euskadi-Euskaltel wil hen in de komende drie bergetappes, met aankomsten bergop, vuurwerk bieden. Het is waar Jan Ullrich ook vurig op hoopt. Alleen met steun vanuit Spaanse hoek -ook van de klimmers van Kelme, ONCE en iBanesto- kan de kracht van Lance Armstrong en zijn US Postal-team tot het uiterste worden getest. Op Euskaltel kan Telekom rekenen.

,,Onze droom is een etappezege'', zegt Julian Gorospe, oud-knecht van Indurain en Delgado en nu ploegleider van 'het andere Oranje' in de Tour. Zijn ploeg is puur Baskisch: van renners tot soigneurs, van ploegleiding tot sponsors. Zeven jaar geleden maakte de deelregering van Baskenland twee miljoen gulden vrij voor het project dat mede wordt gefinancierd uit de contributie van socios, steunende leden. 'Euskadi' had tot doel een professioneel platform te bieden voor wielertalenten uit de eigen streek.

De deelregering legde het management de verplichting op dat de drie provincies steeds met minimaal één renner zijn vertegenwoordigd. Ook moeten alle renners opgeleid zijn bij Baskische amateurteams. Om die reden wordt de enige niet-Bask, de Venozolaan Unai Etxebarria, in de ploeg geduld. Hij woont er bovendien en spreekt Baskisch.

Kopman Roberto Laiseka is een militante Bask, voor wie Spanje buitenland is. Sinds 1994, toen de renner uit Guernica prof werd, weigert hij elke aanbieding van buitenaf. Voor de helderheid benadrukt de woordvoerder dat er in de ploeg geen sympathieën voor de terreurbeweging Eta leven. ,,Maar de renners zijn wel voor afscheiding van Spanje. Voor hen telt maar één vlag: de Baskische. Hun mentaliteit is anders dan die van Spanjaarden. Ze zijn koppig, eigenzinnig maar hebben niet zo snel de neiging om zich te beklagen zoals andere Spanjaarden'', zegt de Franse woordvoerder Nicolas Pesscheux.

De ploeg was tot vorig jaar vooral een kweekvijver. Joseba Beloki werd er opgeleid, evenals de broers Gonzalez de Galdeano. Vanwege het geringe ploegbudget vertrokken ze naar elders. Ze rijden nu voor ONCE. Sinds de komst van het telecombedrijf Euskaltel als co-sponsor heeft de ploeg nu jaarlijks acht miljoen gulden te besteden. Daardoor kon de ervaren David Etxebarria bij ONCE weggelokt worden. Samen met Charreau (ex-Polti) is hij de enige die in het verleden al eens de Tour reed. Etxebarria won in 1999 twee etappes.

Voor de zeven debutanten was de eerste Tourweek een hel. De hoge snelheid en het hectisch koersverloop leidden tot vele valpartijen van Euskaltelrenners. ,,Ik had verwacht dat we zouden lijden, want onze ploeg heeft weinig ervaring met de Tour. Sommigen zijn gemiddeld twee keer per dag gevallen'', zegt Gorospe, die Flores al zag opgeven en Del Olmo naar huis moest sturen wegens een positieve uitslag op de epotest. In het klassement spelen de oranjehemden allang geen rol van betekenis meer.

In de Alpen voelden ze zich al beter in hun element. Laiseka (32) werd negende op Alpe d'Huez, een berg die hij nooit eerder was opgereden. Geïmponeerd was hij, net als zijn teamgenoten, door de entourage. In de klimtijdrit werd hij vierde. Hij leed voornamelijk tijdsverlies op het vlakke deel van het parcours. Op de beklimming van achttien kilometer verloor Laiseka slechts vijftien seconden op Armstrong. Hij klom beter dan Ullrich.

Vanaf januari heeft hij zich, samen met Zubeldia, Lopez de Munain, Etxebarria en Flores, puur op de Tour gericht. In hun opbouw mochten ze hun 'eigen' Bicicleta Vasca maar op 65 procent rijden. Het wielergekke Baskenland kon er begrip voor opbrengen. Voor de ogen van de wereld moesten ze in de Tour een missie volbrengen: sympathie wekken voor hun 'land'. De ploeg krijgt ook geld van het Baskisch toerismebureau.

De wildcard voor de Tour werd verdiend door andere renners uit de ploeg, onder wie het supertalent Iban Mayo (23). De meestbegeerde renner van het peloton won de Midi Libre en de Alpenklassieker. In het UCI-ploegenklassement staat Euskaltel nu negende en dat is hoger dan de andere Spaanse teams, wat de eeuwige onderlinge rivaliteit alleen maar heeft versterkt.

,,Deze ploeg is een familie'', zegt Julian Gorospe, die samen met zijn broer Ruben de ploeg leidt. Succes wordt altijd gevierd met het nuttigen van chocolade en champagne. Aan de voet van de Pyreneeën droomt Gorospe van een Baskische triomf. ,,We komen een beetje thuis''.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden