Baskische militanten leveren op 8 april de laatste wapens in

TROUW

De Baskische militante afscheidingsbeweging Eta gaat zich volledig ontwapenen. Op 8 april moeten alle wapens ingeleverd zijn, blijkt uit berichtgeving van de Franse krant Le Monde. De aankondiging komt zes jaar nadat de terreurbeweging een permanente wapenstilstand afkondigde.

Het nieuws wordt bevestigd door enkele Baskische politici, onder wie de regiopresident. Prominenten binnen Eta zouden een aantal maatschappelijke organisaties die actief zijn in Baskenland hebben gevraagd om het proces van ontwapening op zich te nemen. "Ze hebben ons de verantwoordelijkheid gegeven het wapenarsenaal af te bouwen, zonder voorwaarden", zei Txetx Etcheverry tegen Le Monde, een milieuactivist en voorstander van de afscheiding van Baskenland.

De ontwapening is vooral een symbolische stap. Het arsenaal van Eta is sterk verouderd en twee jaar geleden leverde de terreurbeweging al een deel van haar wapens in. Bovendien zijn de afgelopen jaren honderden Eta-leden, onder wie de leider, gearresteerd. Veel van de wapenopslagplaatsen zijn door de politie al ontmanteld.

De militante afscheidingsbeweging heeft in het verleden al vaker voorgesteld volledig te ontwapenen. Maar in ruil daarvoor eiste de organisatie de geleidelijke vrijlating van de leden. Op die eisen heeft de Spaanse regering nooit in willen gaan. Ook nu niet.

Politici reageerden gisteren dan ook terughoudend. "De Eta moet twee dingen doen: zichzelf ontwapenen en ontmantelen", zei een woordvoerder namens de regering. Maar de Baskische regiopresident Inigo Urkullu verwelkomt de nieuwste aankondiging van Eta. "De Baskische regering zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt."

Eta werd opgericht in 1959 tijdens de dictatuur van generaal Francisco Franco en streed op gewelddadige wijze voor een onafhankelijk Baskenland. De terreurorganisatie doodden de afgelopen jaren meer dan achthonderd mensen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden