Baskische geestelijkheid in rep en roer

SAN SEBASTIAN (ANP) - Veel rooms-katholieke geestelijken in Spaans Baskenland zijn in conflict geraakt met de kerkleiding over de benoeming van een nieuwe bisschop. Paus Benedictus XVI heeft José Ignacio Munilla Aguirre benoemd tot bisschop van San Sebastián.

Dat heeft geleid tot een boze brief van 130 priesters in Baskenland. De plaatselijke media meldden woensdag dat driekwart van de rooms-katholieke geestelijken in de regio achter het protest staat. De brief noemt de benoeming van de zeer conservatieve Munilla ,,een geringschatting van het kerkelijke leven in de kerkprovincie''.

Munilla komt oorspronkelijk uit Baskenland, maar is geen nationalist. Hij is een tegenstander van afscheiding van Spanje. Veel rooms-katholieke geestelijken in Baskenland sympathiseren met het nationalisme. De nationalistische Baskische Nationale Partij is ooit opgericht door een ultrakatholieke en xenofobe Bask, Sabino Arana (1865-1903), die na een vermeende goddelijke openbaring in 1882 zijn leven verder aan het Baskisch nationalisme wijdde.

Veel Basken verdenken de aartsbisschop van Madrid, Antonio María Rouco Varela, ervan Munilla bij de paus te hebben aanbevolen om een wig te drijven tussen de Rooms-Katholieke Kerk en het Baskisch nationalisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden