Basketbalteam simpel onderuit

Van onze sportredactie HAARLEM - Organisator Frank Voskuilen had er door alle schuifpartijen in de selectie van het nationale basketbalteam een hard hoofd in, voor bondscoach Toon van Helfteren deed de uiteindelijke line-up evenzeer pijn aan de ogen. Het resultaat op de openingsdag van de Haarlemse Basketbalweek was er naar, een 65-81 nederlaag tegen Australië in een wedstrijd die het bekijken nauwelijks waard was.

Verjonging, het is een mooi streven van de teamleider die zelf tweehonderd interlands achter zijn naam heeft. Maar met vervangers voor achtereenvolgens Franke (april), Duyvelshoff (september), de disciplinair geschorste Gerard Ackermans en Van der Sluis, de geblesseerden Willie-Jan Ackermans, Goedee en Lieverst en tenslotte de afwezige Goba-artiesten Te Velde en Van Poelgeest was het voor hem kwaad kersen eten. Het is voor de geplaagde coach te hopen dat de pogingen om Rik Smits te strikken voor het EK-programma in mei zullen slagen. Een sponsor is al gevonden, maar reglementaire problemen en de cyclus van de Pacers in de NBA kunnen roet in het eten gooien.

Nederland moest het in de openingswedstrijd opnemen tegen Australië, dè favoriet voor een finaleplaats. De ploeg van 'down under' maakte de gevestigde reputatie - de ploeg legde drie jaar geleden beslag op de eerste plaats - geen moment waar. De smalle basis van Oranje mocht in het eerste kwartier zelfs uitlopen naar een 28-18 voorsprong, vooral dank zij het consciëntieuze spel van Van Rootselaar en De Bruin. Maar van een aantrekkelijke partij, de diep gewortelde wens van Voskuilen, kwam niets terecht. Tussen minuut acht en dertien werd de basket zelfs maar drie getroffen. Bovendien herbergde geen van beide ploegen een publiekstrekker, zoals David Rivers van Antibes er vorig jaar een was. De Australiërs stichtten slechts gevaar via de driepunters van Shane Heal, maar werkten de negatieve marge weg toen Van Helfteren een beroep moest doen op zijn bankzitters (30-33). In het tweede bedrijf liepen de basketballers van het zuidelijk halfrond zakelijk en geroutineerd weg naar een ruime zege.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden