Basketbalploeg moet naar Spelen

BUNNIK (ANP) - De nationale basketbalploeg moet deelnemen aan het olympisch toernooi in 2004. Dat is de doelstelling van een ambitieus plan dat de basketbalbond (NBB) na goedkeuring van de ledenraad op 16 juni wil presenteren.

In het plan krijgen twintig internationals een jaarcontract van de bond. De uitbetaling gaat op presentiebasis. In de maanden mei, juni en juli zullen de spelers wekelijks van donderdag tot en met maandag in trainingskamp gaan. Tijdens de competitie wordt er om de twee weken een centrale training gehouden. Het plan is ontwikkeld door een initiatiefgroep in samenwerking met het bureau Smulders, Tilmans & Partners (ST & P), dat eerder werkte voor de stichting Top Volleybal Nederland.

Sinds eind maart weten NBB en ST & P zich in hun plannen gesteund door NOC-NSF, met name door Jan Loorbach, belast met de topsport binnen NOC-NSF en zelf oud-basketballer. Bovendien is de belangstelling gewekt van vier bedrijven die interesse hebben als sponsor op te treden.

De NBB wil een stichting Nederlandse Basketball Top (NBT) oprichten. Die NBT krijgt van de NBB de exploitatie van de rechten van de nationale teams. Het bestuur van de NBT zal bestaan uit NBB-voorzitter Frits Brink, zakenman Peter Herman (beoogd voorzitter) en een derde kandidaat. Dit bestuur functioneert als een soort raad van commissarissen. Het dagelijks management ligt in handen van drie man, NBB-directeur Peter Notten en twee vertegenwoordigers van ST & P, onder wie Jan Tilmans.

Door het oprichten van de NBT worden de bedrijfsrisico's van de topsportactiviteiten voor de bond beperkt. Voor het tweede deel van 1997 beloopt de begroting een bedrag van ruim negen ton. De NBT sluit niet uit dat op termijn van circa twee jaar tot een samengaan met de eredivisieclubs kan worden gekomen. De consequentie is wel dat de in 1995 ingestelde Heren Basketball Top verdwijnt.

De nieuwe selectie zal onder leiding komen te staan van de Belg Lucien van Kersschaever, die de huidige bondscoach Toon van Helfteren opvolgt na het komende EK-kwalificatietoernooi in Dublin. Althans, de Belg beweert een mondeling akkoord te hebben afgesloten met de basketbalbond tot en met de Olympische Spelen van 2000. “We zijn rond”, aldus de Belg. “Alleen de handtekeningen ontbreken nog.” De Belg, het afgelopen seizoen in dienst bij het slecht draaiende Castor Braine en daarvoor jaren de grote man bij Racing Mechelen, zegt na Dublin een contract te zullen tekenen tot en met de zomerspelen van 2000 in Sydney. De basketbalbond, die het contract met Van Helfteren verlengde tot en met het toernooi in Dublin, spreekt de komst van de Belg tegen.

Terugkeer

Marco de Waard is na vier jaar teruggekeerd in de nationale basketbalselectie. De 34-jarige schutter van Den Bosch werd door Van Helfteren geselecteerd voor de trip naar Portugal, de wedstrijden tegen Purdue University en het EK-kwalificatietoernooi in Dublin.

In de selectie ontbreekt Mike Nahar. De forward liep in de Griekse competitie een liesbreuk op en wordt daar binnenkort aan geopereerd. Geert Hammink, eveneens actief in Griekenland, is wel beschikbaar. Hij voegt zich op 18 mei bij de nationale ploeg. Ook Rik Smits komt niet voor in de groep van twaalf. De bondscoach gaat ervan uit dat de center van de Indiana Pacers niet beschikbaar is voor Oranje.

Debutant in Oranje is Rolf van Rijn. De 2 meter 18 lange center speelt voor de Butler University in de Verenigde Staten. Hij is min of meer de vervanger voor de even lange Serge Zwikker die voorrang geeft aan zijn toekomst in het Amerikaanse profbasketbal.

Van Helfteren heeft twaalf spelers opgeroepen, van wie er voor het toernooi in Dublin twaalf dienen af te vallen. In de Ierse hoofdstad speelt Nederland tegen Ierland, Noorwegen en België. De eerste twee kwalificeren zich voor de halve finales van het EK van 1999. De selectie bestaat uit: Huybens, Goedee, De Waard (EBBC), Krieger (Asheville), Van Rijn (Butler), Triemstra (Donar), Van der Sluis, Derks (Den Helder), De Vries (Amsterdam), Tuinstra (Drente), Ackermans (Weert), Pikaar (Rotterdam), Hammink (Panionios).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden