Basketballers Den Bosch vallen tegen Antibes door de mand Gezelligheid niet langer vanzelfsprekend

HAARLEM - Voor de ware sportliefhebber zijn de dagen rond Kerst donkere dagen. Een enkele blik op teletekst leert dat er niets, maar dan ook helemaal niets op sportief gebied gebeurt. Wie toch de deur uitgaat, loopt het risico met het hele gezin bij een wintercircus te belanden. Onder tromgeroffel demonstreren acrobaten en clowns daar hun kunstjes.

ERIC HORNSTRA

Haarlem organiseert jaarlijks een bijzondere variant op dat wintercircus. De Spaarnestad contracteert zijn eigen artiesten: grote olifanten van meer dan twee meter benen met flinke stappen rond, behendige jongleurs laveren met een bal aan de hand door de rechthoekige piste en een elftal beeldschone meisjes in glitterpakjes werkt zich in het zweet om het publiek nog eens extra te vermaken. Al elf jaar lang heeft die formule succes. De Haarlem Basketball Week heeft zijn vaste schare fans.

Het was vreemd, maar op de openingsdag van de twaalfde editie spatten de vonken er nog niet vanaf. In de vroegere Kennemersporthal zaten de toeschouwers knus opeengepakt om het speelveld. De nieuwe lokatie kan meer mensen herbergen, maar de gezelligheid is niet langer vanzelfsprekend. De spelers moeten waar voor hun geld leveren en de ploegen die het spits moesten afbijten - Den Bosch en Olympique Antibes - waren daar gisteren niet toe in staat.

De nummer een van de Franse competitie kon als excuus aanvoeren dat sterspeler David Rivers nog niet volledig inzetbaar was. De guard van Antibes was laat in Nederland gearriveerd en hoefde pas in de tweede helft van het openingsduel zijn kunsten te laten zien. Hij gunde het publiek een paar keer een blik in de fijne basketbalkeuken, maar vond het nog niet nodig tot het uiterste te gaan.

Olympique kon het zich veroorloven een baaldag op te nemen. Den Bosch was vorig jaar nog finalist, maar viel gisteren compleet door de mand. Na het vertrek van Carl Lott naar Duitsland heeft de ploeg in de competitie nog geen imponerende resultaten neergezet en ook gisteren liep het niet gesmeerd.

Coach Cor van Esch weet waar het aan schort. “We hebben een behoorlijke trainingsachterstand, dat wreekt zich tegen zulke tegenstanders. De nederlaag (96-80) was niet eens zo groot, maar ik noem dit toch een regelrechte afdroogpartij”, was zijn verweer.

Het belangrijkste gespreksonderwerp in de Extran-hal was de kwaliteit van de nieuwe vloer. Op de keiharde rode kunststoflaag hadden veel spelers de nodige kritiek. Twee spelers liepen bij de trainingen zelfs al lichte blessures op. Van Esch wilde zijn nederlaag er niet aan ophangen, maar kon zijn teleurstelling niet verbloemen. “Ik mag geen vieze woorden gebruiken, dus laat ik maar gewoon zeggen dat we de vloer slecht vonden. De stuitende ballen maakten de vreemdste capriolen. De spelers van Antibes hadden dat snel door en speelden de bal snel rond, waar wij maar aan het dribbelen bleven.” Jos Kuipers viel zijn chef bij. “De ondergrond is veel te hard, er is geen enkele demping.”

Den Bosch hoeft na het eerste magere optreden nog niet te wanhopen. Een tweede plaats in de groep is voldoende om door te stoten naar de volgende ronde. De derde ploeg in de B-poule is het Israelische AllStar-team. Dit weekeinde werd bekend welke spelers naar Nederland overkomen. Nu Hapoel Eilat Eilot niet kan komen, treedt als vervanger een team uit de tweede divisie, Mighdal Haemek, op. Enkele buitenlandse artiesten (de Amerikanen Smith en Tailfoid en de Rus Grishin) moeten de ploeg nog een beetje optuigen.

Acht minuten verkeerden de 2750 toeschouwers in de gedachte dat Den Bosch het wel zou maken. Antibes startte met een man-to-manverdediging die niet werkte. Het resulteerde in een hoopgevende voorsprong van zeven punten. Jos Kuipers: “Dan zie je hoe grote ploegen het aanpakken. Ze nemen geen spectaculaire maatregelen, maar komen stapje voor stapje terug. In de tweede helft werden we aan alle kanten voorbijgelopen.” Het enige lichtpuntje aan Bossche zijde was het spel van Wierd Goedee. De 26jarige guard heeft de ondankbare taak Lott te doen vergeten en speelde alleszins acceptabel. Dat kon van zijn medespelers niet gezegd worden. Vooral de getalenteerde Amerikaan Mark Strickland liep in het tweede bedrijf verloren rond. Dat het gaatje niet groter werd dan zestien punten (96-80) had alles te maken met de geringe werklust van de tegenstander.

De tweede Nederlandse deelnemer, Den Helder, zorgde voor meer opwinding. Wat een walk-over voor Zagreb leek te worden, werd een thriller toen de winnaar van de Final Four een immens gat (ruststand 26-42) bijna wist te dichten. Met minimaal verschil (63-67) bleven de Kroaten overeind, zeer tot ongenoegen van een luidkeels op de arbitrage foeterende Meindert van Veen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden