SportBasketbal

‘Basketbal moet af van calimerogedrag’

null Beeld ANP
Beeld ANP

De grootste zaalsport van Nederland kent ondanks zorgen een eredivisie met tien profteams.

Hoe een wereldsport worstelt in een klein land. Vanavond begint de finalereeks om het Nederlands kampioenschap basketbal tussen Leiden en Leeuwarden, maar het zou zomaar kunnen dat de landskampioen volgend seizoen niet meer bestaat. Leeuwarden begint aan de eindstrijd met een ton schuld en zonder hoofdsponsor. Toch gloort er hoop: “We spelen niet in de NBA, maar we moeten af van dat calimerogedrag dat we zo klein en zielig zijn.”

Gert Schurer zit vanavond trots op de tribunes van de volgepakte 5 Meihal in Leiden, waar het kan spoken als bij de beste Zuid-Amerikaanse voetbalderby’s. De manager van Aris Leeuwarden beleeft het mooiste seizoen uit de clubgeschiedenis. Sportief dan, want net zo groot als de schok die de uitschakeling van favoriet Den Bosch in de halve finale teweegbracht, zijn de financiële problemen van zijn ploeg. Toen de beoogde hoofdsponsor niet over de brug kwam, moest Aris aanspraak maken op een krediet van 100.000 euro, waarvoor de gemeente Leeuwarden garant stond. De politici hebben al te horen gekregen dat ze die ton kwijt zijn.

Desondanks zat Schurer eergisteren met de gemeente om de tafel om te praten over uitbreiding van de hal aan het Kalverdijkje in de Friese hoofdstad. En dat is tekenend voor het Nederlandse basketbal, zegt bestuurslid Jeroen van Veen van de Federatie Eredivisie Basketball, het orgaan waarin de clubs zijn verenigd. “Het is een moeilijke tijd, maar we zijn ondanks alle problemen in staat om tien profteams in de eredivisie te houden.”

Beter dan veel voetbalclubs

Niet alle clubs zijn open over hun begroting, maar er gaat naar schatting tussen de zes en acht miljoen euro om in de Nederlandse eredivisie. Dat is geen Ajax of PSV, maar het is wel serieus geld, geeft Schurer aan. “We zijn met afstand de grootste zaalsport van Nederland. In Groningen en Den Bosch zitten 3000, 4000 mensen. Leiden heeft er wekelijks 2000. De toppers zijn er beter aan toe dan de meeste voetbalclubs in de eerste divisie.”

Aan de sport ligt het niet, die is wereldberoemd en aantrekkelijk. “Hoewel dat soms in ons nadeel werkt”, zegt Van Veen. “We worden vaak vergeleken met de NBA, maar daar spelen we natuurlijk niet in. Toch is het spel dynamisch en snel genoeg. Ik heb nog nooit iemand mee naar een wedstrijd genomen die ontevreden naar huis ging.”

De winst voor het Nederlandse clubbasketbal moet vooral komen uit samenwerking. “Zoals de afspraak om het aantal buitenlanders te verminderen”, zegt Schurer. “In de landen om ons heen mag een ploeg zeven buitenlanders onder contract hebben, wij maar vier. De kwaliteit gaat daardoor eerst even achteruit, maar op de lange termijn levert het iets op. Bij ons spelen nu jongens van 19, 20 jaar die zich hebben ontwikkeld tot goede eredivisiespelers.”

Gokken op wedstrijden

“Dit soort dingen móet je samen doen. We kunnen het ons niet veroorloven tien keer het wiel opnieuw uit te vinden”, zegt Marcel Verburg, voorzitter van titelfavoriet ZZ Leiden. Commerciële samenwerking valt niet altijd mee. Sinds een halfjaar zijn de wedstrijden ook live op internet te volgen. Tot Groningen er tijdens de halve finale tegen Leiden plots de stekker uittrok, tot ergernis van de FEB. De Flames waren bang dat de uitzending toeschouwers thuis zou houden.

De verkoop van de internetrechten aan het buitenland is ook een splijtzwam. De beelden zullen volledig worden gebruikt door wedkantoren, voor 'live betting'. In deze tijd van matchfixing een heikel punt. Verburg ziet het probleem niet. Het Nederlandse basketbal heeft geld nodig, de wedkantoren willen betalen. “Er wordt al jaren op onze wedstrijden gegokt, dat kunnen wij niet tegenhouden. Door samen te werken met goed georganiseerde, beursgenoteerde bedrijven kunnen we aangeven waar wel en niet op gewed mag worden. We krijgen waarschuwingen bij grote inzetten. We kunnen het negeren of er bewust mee omgaan én er beter van worden.”

Programma finale (best-of-seven)

Vanavond 20.00 uur: ZZ Leiden-Aris Leeuwarden. Zaterdag 20.00 uur: Aris Leeuwarden-ZZ Leiden. 21 mei, 20.00 uur: ZZ Leiden-Aris Leeuwarden. 23 mei: Aris Leeuwarden-ZZ Leiden. 25 mei: ZZ Leiden-Aris Leeuwarden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden