Baskenland is geen Noord-Ierland

MADRID - Nu het Ira is begonnen met ontwapening, lijkt het wachten op de Eta. Maar de kans dat de Baskische afscheidingsbeweging in navolging van de Ira de wapens neerlegt, is klein.

,,Eta is nu meer dan ooit de laatste terroristische groep in Europa'', meent minister Mariano Rajoy van binnenlandse zaken. In Madrid werd vroeger nog wel over de Eta gesproken als een afscheidingsbeweging die politieke doelen nastreeft, maar sinds de komst van José Maria Aznar als regeringsleider wordt de Eta slechts aangeduid als een 'criminele bende' die terroristische middelen gebruikt om politieke waanideeën te realiseren.

Spaans Baskenland vergelijken met Ulster is moeilijk. De Basken hebben al meer zelfbestuur dan welke regio in Europa ook. De door Eta geëiste onafhankelijkheid - een eis die de gematigde Basken steunen, maar dan met politieke argumenten - is in Madrid onbespreekbaar. De aanslagen van de Eta komen niet voort uit religieuze verschillen, zoals in Ulster, maar uit het fantasma dat Spaans-Baskenland bezet wordt door Spaanse troepen.

Woordvoerder Arnaldo Otegi van Batasuna, de politieke arm van de Eta, is van mening dat de Eta al lang bereid is om de wapens neer te leggen mits er een politieke dialoog op gang komt met de regering in Madrid. De gematigde nationalisten vinden dat de Eta het voorbeeld van de Ira moet volgen maar, zo wordt daar direct aan toegevoegd, Aznar zou in navolging van Tony Blair ook bereidheid moeten tonen om te praten.

Die dialoog is vrijwel uitgesloten. Aznar weigert nog één woord te wisselen met Batasuna, laat staan met de Eta zelf. Bovendien is er in de Madrileense optiek amper verschil tussen Batasuna en Eta. ,,In feite behoren beide groepen tot dezelfde terroristische organisatie'', vindt Rajoy.

Dat Batasuna in navolging van Sinn Fein een oproep zal richten aan de Eta om de wapens neer te leggen, is hetzelfde als hopen op een wonder. Tot dusver heeft Batasuna consequent geweigerd om de Eta-aanslagen te veroordelen. Het wonder kan alleen plaatsvinden als er binnen de Eta-top ideologische verschuivingen plaatsvinden na de recente arrestaties in Frankrijk. Tot dusver wijst niets daar op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden