Basisvorming eerder mislukt

Wat een consternatie, nu minister Van der Hoeven ineens beweert dat de basisvorming niet meer van deze tijd is en dat vmbo-leerlingen recht hebben op een eigen -meer op hun capaciteiten gerichte- vorm van onderwijs. Is dat nieuws dan?

Bij de invoering, tien jaar geleden, werd immers ook alom beweerd dat dezelfde basis voor vbo tot en met vwo tot verveling bij de beste en gevoelens van minderwaardigheid bij de zwakste leerlingen zou leiden. Ondertussen werd de basisvorming gewoon ingevoerd, vergezeld van vormen van peptalk waar elke docent met het onderwijshart op de juiste plaats de rillingen van kreeg.

Gelukkig bleek de overgrote meerderheid van de scholen zo verstandig tegelijk met de invoering van de basisvorming af te stappen van de heterogene brugklas en te kiezen voor een dakpanconstructie (vbo-mavo brugklas, mavo-havo brugklas e.d.), waar op de leerling toegesneden normen golden voor lesstof en toetsing. Alleen in naam werd de basisvorming dus ingevoerd. Ook die toetsen die we moesten afnemen om te bepalen of de basis gevormd was, zijn een zachte dood gestorven. Basisvorming niet meer van deze tijd? Geen nieuws. Het is van geen enkele tijd ooit geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden