'Basisstipendia voor kunstenaars uitbreiden'

DEN HAAG (ANP) - Beeldende kunstenaars zouden zes keer een basisstipendium moeten kunnen krijgen. Nu hebben ze recht op maximaal twee keer.

Het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunsten, dat de regeling sinds 1994 uitvoert, bepleit de verruiming in het 'Beleidsplan 1997-2000', dat vrijdag aan staatssecretaris Nuis van cultuur is aangeboden. Het basisstipendium is bedoeld voor kunstenaars met een inkomen beneden het bijstandsniveau. Met het stipendium van 57 000 gulden moeten ze minimaal twee jaar rondkomen, maar de ervaring leert dat ze er gemiddeld drie tot vier jaar van leven. In 1994 kregen achthonderd mensen een stipendium. Het ministerie van sociale zaken draagt jaarlijks 22 miljoen gulden bij aan de financiering, de prijs voor twee jaar bijstand.

Volgens Geert Dales, de directeur van het fonds, zou het stipendium vaker dan twee keer toegekend moeten worden. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de kunstenaars die nu geld ontvangen, vele jaren nodig denkt te hebben om een renderende beroepspraktijk op te bouwen. Als een kunstenaar na twee basisstipendia niet in zijn eigen inkomen kan voorzien, zal hij zich moeten laten omscholen. Ook een bijstandsuitkering zit er niet meer in, gezien de verscherpte regelgeving.

Voor de huidige kunstenplanperiode beschikt het fonds over een budget van jaarlijks 47 miljoen gulden. Het vraagt voor de periode 1997-2000 ruim 51 miljoen gulden per jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden