Basisschoolleraren staken in december als Slob niet snel met extra geld komt

Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark. Beeld ANP
Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark.Beeld ANP

Heeft u kinderen op de basisschool? Zet dan maar vast een rood kruis in de agenda, want leraren in het basisonderwijs zijn vastbesloten opnieuw te gaan staken.

Als onderwijsminister Arie Slob niet binnen vier weken met 1,4 miljard euro extra over de brug komt, leggen meesters en juffen op dinsdag 12 december voor de tweede keer in korte tijd het werk neer. Dat laat ‘PO-front’ weten, de gelegenheidscoalitie van docenten, schoolbestuurders, vakbonden en docentenactiegroep PO in Actie. Ook zijn er al acties in januari gepland.

Komende dinsdag stelt de actiecoalitie Slob een ultimatum. De docenten willen twee dingen: minder werkdruk en meer salaris, zodat hun loon lijkt op dat wat hun collega’s in het voortgezet onderwijs verdienen. Slob krijgt een kleine maand om te broeden op een oplossing.

De basisschoolleraren willen er in totaal 900 miljoen bij voor het salaris, terwijl het kabinet daarvoor in het regeerakkoord 270 miljoen heeft vrijgemaakt. Daarnaast willen ze 500 miljoen om de werkdruk te verlichten; het kabinet heeft hiervoor 450 miljoen gereserveerd. Dat laatste bedrag is 50 miljoen minder dan is toegezegd tijdens de kabinetsformatie, en dat steekt de docenten. Ook vinden ze het moeilijk te verteren dat het leeuwendeel pas over vier jaar voor het onderwijs beschikbaar komt. “Veel te laat als je ziet dat het primair onderwijs de twijfelachtige eer heeft kampioen burn out te zijn. Eén op de vier docenten krijgt ermee te maken. In geen enkele andere sector is dat aandeel zo hoog”, aldus een zegsman van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Opnieuw de straat op

De minister moet uiterlijk in de week van 5 december, als de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer besproken wordt, aan alle eisen tegemoet zijn gekomen. Zo niet, dan gaan de leraren de straat op. Wat ze op 12 december verder van plan zijn, is nog niet duidelijk.

Maar om te laten weten dat het menens is, kondigen de docenten ook al acties aan voor begin volgend jaar. “We hebben echt al momenten gepland. Krijgen we geen gehoor, dan zullen we in januari regionale estafetteacties houden.”

Om hun ‘constructieve houding’ te tonen, gaan docenten en schoolbestuurders uit het basisonderwijs en de vakbonden op 29 november in gesprek met Slob over de werkomstandigheden.

Sinds een stakingsdag begin oktober lijken leraren in het basisonderwijs de smaak te pakken hebben gekregen. Toen legden leraren massaal het werk neer nadat de twee basisschoolleraren van ‘PO in Actie’, Jan van de Ven en Thijs Roovers, daartoe op social media hadden opgeroepen. In het Haagse Zuiderpark kwamen met bussen uit heel Nederland zo’n 60.000 docenten bijeen, dubbel zoveel dan verwacht. Bijna alle basisscholen waren die dag dicht. Liefst 96 procent van de docenten is bereid opnieuw actie te voeren, bleek onlangs uit een enquête.

Lees ook: Gestopte leraar mist de klas maar niet de werkdruk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden