Basisschoolleraren gewild in lagere regionen voortgezet onderwijs

Pabostudenten tijdens de godsdienstles. (\N) Beeld Patrick Post
Pabostudenten tijdens de godsdienstles. (\N)Beeld Patrick Post

Basisschoolleraren zijn gewild in de lagere regionen van het voortgezet onderwijs. Vooral het praktijkonderwijs voor moeilijk lerende kinderen ziet de pabo-docenten graag voor de klas.

Dat blijkt uit een rapport van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Pabo-studenten die hun diploma na 2006 hebben behaald zijn echter niet bevoegd op deze scholen les te geven.

Praktijk- en vmbo-scholen die veel achterstandleerlingen hebben zien de basisschoolleraren graag komen. Hun pedagogische kwaliteiten zijn beter dan die van een leerkracht die een tweedegraads bevoegdheid heeft gehaald. „Die scholen lijken ook een beetje op de basisschool”, zegt SBO-directeur Freddy Weima. „De leerlingen hebben er een veilige omgeving nodig.”

De leraren met een tweedegraads diploma hebben wel een betere vakkennis. Maar aan die kennis heb je op het vmbo niet zoveel, zegt personeelsadviseur Petra Pupping van de Haagse Johan de Witt Scholengroep. „Als leraar Nederlands hoop je dat je leerlingen goede zinnen kunnen maken. Alle stijlfiguren hoeven ze niet te kennen, laat staan vroeg-Nederlandse literatuur. Als je je ergert aan iemand die 'die meisje' zegt, moet je niet op het vmbo gaan werken.”

In het praktijkonderwijs heeft twee op de drie docenten een pabo-diploma. Op de drie vmbo- en praktijkscholen van Johan de Witt is dat ongeveer 20 procent. De basisschoolleraren zijn er voornamelijk werkzaam als groepsleerkracht: zij geven meerdere theoretische vakken. Net als op de basisschool, zegt Pupping. Een ander voordeel is volgens haar dat de pabo-docenten goed het overzicht over een diverse groep leerlingen kunnen bewaren.

Officieel overtreden middelbare scholen die basisschoolleraren aanstellen de wet. Iemand die na augustus 2006 een pabo-diploma haalde mag niet in het voortgezet onderwijs lesgeven, tenzij hij alsnog zijn bevoegdheid haalt. Die maatregel werd ingevoerd in 2006 om de kwaliteit van de leraren op middelbare scholen te versterken. Noodgedwongen sturen schoolleiders hun docenten daarom weer de schoolbanken in om hun papiertje te halen.

Onwenselijk, want tijdrovend, vinden de schoolleiders. Daarom wil de VO-raad, de vereniging van middelbare schoolbesturen, dat de maatregel teruggedraaid wordt. Wat hen betreft geeft een pabo-diploma weer de bevoegdheid om in het praktijkonderwijs en in het vmbo les te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden