Basisschool vindt stripboek over Pasen 'te heftig' voor leerlingen

Jezus als stripfiguur aan een getekend kruis om jongeren het verhaal van Pasen bij te brengen. Roel Strootman, leraar op de christelijke basisschool Het Bastion in Klundert, vindt het op zich een goed idee. Toch deelde hij het nieuwe stripboek van de organisatie Waarom Pasen? niet uit aan zijn leerlingen. "Het lijdensverhaal is wel erg heftig voor kinderen uit groep 7 en 8."

Het stripboek getiteld 'Opstand' is gemaakt door de EO en de christelijke organisaties Agapè en Alpha-cursus. Naast de campagne 'Waarom Kerst?' organiseren zij vanaf nu ook elk jaar de campagne 'Waarom Pasen?'. Ze maken dan een educatief cadeautje ter waarde van 2,50 euro dat christenen voor Pasen aan vrienden kunnen geven. "Om het Bijbelverhaal meer bekendheid te geven", legt directeur Jan Bakker van Alpha-cursus uit. "Uit een onderzoek dat we hebben laten uitvoeren, blijkt dat mensen bij het woord Pasen ten eerste denken aan paaseieren, dan aan vrije tijd, en pas in de derde plaats aan Jezus."

Eerder maakten de drie organisaties ter gelegenheid van Kerst cd's en dvd's, dit jaar produceerden ze ook een stripboek over Pasen. Het boek wordt aangeprezen als 'een laagdrempelige eerste kennismaking met het goede nieuws van Pasen, voor alle leeftijden'.

In het Brabantse Klundert stelden de plaatselijke kerken voor om het boek op scholen uit te delen. Drie scholen gingen er enthousiast mee aan de slag, maar Strootman en zijn collega's van Het Bastion weigerden. Zij vonden het stripboek juist niet laagdrempelig. De tekeningen zijn volgens hen 'te heftig' en het taalgebruik vinden ze te moeilijk.

In 2009 deelde Strootman nog wel een cadeautje van 'Waarom Kerst?' uit op school. Dat was de dvd 'Het is een jongen', over de geboorte van Jezus. Veel kindvriendelijker, volgens Strootman. Het was immers een animatiefilm over de geboorte in plaats van over het lijden van Jezus.

Jan-Willem Bosman van Waarom Pasen kan zich de moeite van Strootman voorstellen, zegt hij. "De plaatjes kunnen inderdaad heftig zijn. Dat is met het Kerstverhaal heel anders. Een romantisch beeld van een kindje in de kribbe en veel kaarsjes is toegankelijker dan Jezus die wordt verraden, gevangen genomen en gedood. Bovendien is Kerst een tijd van gezelligheid en thuis zijn. Pasen is veel meer buiten in de natuur. Dat maakt het ook moeilijker om het bijbelverhaal te brengen."

Is Pasen al lastiger uit te leggen dan Kerst, het idee om ook een project 'Waarom Pinksteren?' te beginnen, hebben de drie christelijke organisaties laten varen. Rond Pinksteren, verwacht Jan-Willem Bosman, is er een te kleine markt om de educatieve kadootjes van 2,50 af te zetten. "Het is al een hele klus om naast 'Waarom Kerst?' ook 'Waarom Pasen' te organiseren. Tijdens Pinksteren is er waarschijnlijk nog minder dan met Pasen aandacht voor het bijbelverhaal."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden