Basisschool op afstand bestuurd

Ook de basisschool heeft nu een college van bestuur. ’Een goede en logische ontwikkeling’, klinkt het. Maar staan de dure bestuurders niet te ver van het schoolbord?

Van onze redactie onderwijs

Een vriendelijke directeur met het krijtstof nog op de rok of broek: zo ziet de baas van de basisschool eruit. Dat beeld is gedateerd, blijkt uit onderzoek van de lerarenvakbond Aob. Boven de schooldirecteur zweeft steeds vaker een grotere macht: een college van bestuur, compleet met voorzitter en raad van toezicht.

De Aob verzamelde een half jaar lang personeelsadvertenties uit regionale kranten. De oogst: een dikke map vol knipsels met: ’gevraagd: voorzitter van het college van bestuur’. Niet voor hogescholen of roc’s, die vaak honderden werknemers en duizenden studenten hebben, maar voor het basisonderwijs.

Deze trend is een ’logische en goede ontwikkeling’, zegt Ton Duif van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS). Schoolbesturen krijgen van de overheid en door schaalvergroting steeds meer verantwoordelijkheden. „Die kun je niet meer aan vrijwilligers overlaten.”

Ruim 1300 schoolbesturen zwaaien in Nederland de scepter over 7700 basisscholen. Ongeveer de helft daarvan heeft slechts één of twee scholen onder zijn hoede. Daarnaast zijn er 230 besturen met meer dan tien scholen. Bij die laatste is professionalisering noodzakelijk, aldus Duif. Daar hoort een goed functionerende raad van toezicht bij, die de bestuursvoorzitter kan terugfluiten.

Maar bij die professionalisering kun je ook vraagtekens zetten, zegt Robert Sikkes, woordvoerder van de Aob. „Je moet uitkijken dat het beleid van zo’n college van bestuur niet helemaal loszingt van de werkvloer.” Hij hoopt dat er bovenop de basisscholen geen dikke, dure laag komt van bestuurders, die ’visies naar beneden gaan uitrollen’.

Onderwijshistoricus en emeritus hoogleraar Pieter Boekholt vreest dat een bestuurscollege ver van het schoolbord verwijderd raakt. Een slechte ontwikkeling, vindt hij: „De onderwijzer is zijn zelfstandigheid kwijtgeraakt.” Zestig jaar geleden werden scholen geleid door de bovenmeester, die één keer per jaar bezoek kreeg van de schoolopziener en verder zijn eigen gang ging. „Nu evolueert het onderwijs steeds meer in de richting van het bedrijfsleven.”

Bestuursvoorzitters van hogescholen en roc’s verdienen soms ook riante bedrijfssalarissen. „Maar uit het basisonderwijs hebben we die geluiden nog niet gehoord”, aldus Sikkes . De AVS vindt dat er gauw moet worden vastgelegd wat bestuurders maximaal mogen verdienen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden