Basisscholen potten miljoenen niet zomaar op

Lege klassen door stakende basisschoolleraren. Beeld ANP
Lege klassen door stakende basisschoolleraren.Beeld ANP

Basisscholen hebben miljoenen op de plank liggen. Geld dat ze ook zouden kunnen uitgeven aan de leraren die aanstaande dinsdag weer gaan staken. Dat was de teneur van de berichtgeving vandaag, aangezwengeld door vakbond de Algemene Onderwijsbond. De oppositie in de Tweede Kamer stond meteen klaar om er vragen over te stellen.

Petra Vissers

Wat is er aan de hand?

Samenwerkingsverbanden van scholen verzamelden vorig jaar een kleine vijftig miljoen euro extra om hun portemonnee te vullen, berekende de Algemene Onderwijsbond (AOb). In totaal ligt er 68 miljoen euro op de plank. Die ‘samenwerkingsverbanden passend onderwijs’ regelen per regio welk kind eventueel met een extra potje geld naar een reguliere basisschool kan, en welk kind naar het speciaal basisonderwijs mag. Daarnaast groeit ook de portemonnee van basisscholen zelf. Die hielden samen 26 miljoen over.

Schande!

Dat valt wel mee. De cijfers komen uit het jaarverslag dat de Onderwijsinspectie elk jaar maakt over de financiële staat van het onderwijs. Er is weliswaar meer vermogen in de sector, schreef de inspectie in november, maar scholen potten hun geld niet op. Ze sparen niet om het sparen, maar hebben alleen tijdelijk een dikke portemonnee. Uiteindelijk geven ze hun geld weer uit, bijvoorbeeld aan onderhoud van het schoolgebouw of aan nieuwe computers voor de leerlingen. Verder anticiperen scholen op leerlingendalingen en willen ze een potje beschikbaar hebben voor onverwachte problemen.

Kunnen bestuurders dat geld niet uitgeven aan het salaris van leerkrachten?

Dat zou kunnen, in principe. Probleem daarbij is dat scholen hun geld krijgen via de lumpsum: het ministerie maakt een bedrag over en daarvan moeten scholen niet alleen hun personeel betalen maar bijvoorbeeld ook de elektriciteitsrekening en nieuwe meubels. Dat bedrag is veel te laag, zeggen vakbonden en werkgevers. Een school kan personeel een hoger salaris toezeggen maar als de elektriciteitsrekening dan niet betaald wordt, moeten leerlingen in het donker rekenen. Vandaar dat leerkrachten en werkgevers dinsdag met een staking extra miljoenen willen afdwingen bij de minister.

Wij kunnen dus rustig gaan slapen?

Dat ook weer niet helemaal. De financiën van schoolbesturen heeft de inspectie goed in het vizier maar die van de regionale samenwerkingsverbanden niet. De onderlinge verschillen in de manier waarop die het geld voor passend onderwijs verdelen zijn groot en daardoor zijn de jaarrekeningen niet goed te vergelijken, schrijft de inspectie. Begin dit jaar concludeerde de Algemene Rekenkamer al dat niet te zeggen is of 2,4 miljard euro die bestemd is voor passend onderwijs daadwerkelijk besteed wordt aan leerlingen die extra zorg of aandacht nodig hebben.

Lees ook:

Vragen over geldstroom in passend onderwijs

Extra geld voor het basisonderwijs is één, de besteding is een tweede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden