Basisscholen mogen dit jaar kiezen uit drie eindtoetsen

Leerlingen van groep acht hoeven dit schooljaar niet de Cito-eindtoets te maken. Scholen kunnen uit twee alternatieven kiezen, maakte staatssecretaris Dekker van onderwijs gisteren bekend.

Vanaf dit jaar moeten alle achtstegroepers voor het eerst verplicht een eindtoets maken die hun reken- en taalvaardigheid meet. Het Cito zou die toets gaan ontwikkelen, maar veel scholen verzetten zich tegen dat monopolie. Daarop beloofde Dekker dat ook andere toetsbedrijven testen mogen ontwikkelen, mits het ministerie die goedkeurt.

Maar de criteria daarvoor werden zo laat bekend dat de toetsbedrijven in de problemen kwamen: ze kregen de eindtoets niet op tijd af. Uiteindelijk kregen ze extra tijd van Dekker om alle benodigde gegevens aan te leveren. Volgens Dekker is het goed 'dat er wat te kiezen valt'. Scholen moeten voor 1 januari beslissen welke eindtoets ze gaan afnemen. Die van het Cito, of één van de alternatieven: 'Route 8' (A-Vision) of 'IEP' (Bureau ICE).

Vijftien procent van de basisscholen deed tot nu toe niet mee met de bestaande Citotoets. Sommige gebruiken een andere methode om te bepalen welk schoolniveau een kind aankan, zoals het 'Drempelonderzoek'. Maar die testen vindt het ministerie niet geschikt. Komend jaar mogen alleen deze scholen ze bij wijze van uitzondering nog een keer gebruiken. Daarna moeten ook zij een van de drie goedgekeurde toetsen gebruiken.

De nieuwe, verplichte eindtoets wordt pas eind april afgenomen, zodat het schooladvies van de docent de doorslag geeft bij de keuze voor voortgezet onderwijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden