Basisscholen moeten het met minder leerkrachten doen

Klassen groter, geldreserves slinken

In een jaar tijd zijn op basisscholen meer dan zesduizend volledige lerarenbanen verdwenen. Die krimp hangt maar ten dele samen met het dalende aantal leerlingen. Landelijk gaat er 1 procent minder kinderen naar de school, terwijl het aantal leraren met een kleine 5 procent is afgenomen. Daardoor worden op veel scholen de klassen groter.

Deze gegevens zijn afkomstig uit een overzicht van accountants- en adviesbureau Deloitte op basis van de jaarrekeningen over 2011. Ze bevestigen een ontwikkeling waarvoor de schoolbesturen, verenigd in de PO-raad, al een paar jaar waarschuwen: 'stille' bezuinigingen laten hun sporen na op de basisscholen.

Vooral de zogeheten nullijn voor lerarensalarissen heeft grote gevolgen, zegt een woordvoerder van de PO-raad. Sinds het nu demissionaire kabinet is aangetreden, krijgen de schoolbesturen geen geld meer om die salarissen te laten meestijgen met de inflatie. Maar een aantal premies die de besturen moeten betalen, stijgt wel door. Daar komt bij dat scholen al jaren meer uitgeven aan materiële zaken (zoals energie en huisvesting) dan ze van de overheid vergoed krijgen. "Dat gaat ten koste van het geld dat beschikbaar is voor personeel."

Toch stelde de onderwijsinspectie een paar weken geleden nog vast dat 93 scholen er een te grote financiële reserve op nahouden, voor alles bij elkaar 136 miljoen euro. Maar dat is slechts een minderheid van de scholen, voert de PO-raad aan. "Die scholen zijn de afgelopen jaren te voorzichtig geweest", zegt de woordvoerder. "En die reserves nemen nu ook snel af."

In het voortgezet onderwijs leiden de bezuinigingen volgens de cijfers van Deloitte nog niet tot het verdwijnen van lerarenbanen. Maar de inspectie constateerde vorige maand wel dat de buffers in deze sector vaak klein zijn. Vooral grote schoolbesturen hebben al niet genoeg reserves meer om onvoorziene tegenvallers op te vangen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden