Basisscholen Flevoland en Groningen het zwakst

null Beeld ANP
Beeld ANP

Van alle basisscholen in Flevoland en Groningen is meer dan één op de tien zwak of zelfs zeer zwak. Het landelijke gemiddelde is 4 procent. Voor kleine scholen in krimpregio's, waarvan in Flevoland en Groningen sprake is, blijkt het heel moeilijk om de kwaliteit op orde te houden.

Dat blijkt uit het Onderwijsverslag 2010-2011 van de Inspectie van het Onderwijs. In totaal is het aantal scholen dat zwak of zeer zwak is verder gedaald. Uit een analyse van de inspectie blijkt dat docenten en schoolleiders een belangrijke rol spelen bij de verbetering van zwakke scholen.

Op scholen die voorheen zwak of zeer zwak waren, blijken de didactische vaardigheden van leraren zeer sterk te zijn verbeterd. Bijna alle docenten leggen duidelijk de lesstof uit op de verbeterde scholen. Bij de nu nog zwakke scholen kan nog niet de helft van de docenten goed uitleggen.

Speciaal basisonderwijs
Onderdeel van zorg blijft echter het speciaal basisonderwijs, waar het percentage zwakke scholen landelijk enkele procentpunten stijgt. Een op de vijf scholen in het voortgezet speciaal onderwijs was op 1 september vorig jaar zwak of zeer zwak. Volgens de Onderwijsinspectie moet hier met name de ontwikkeling van de leerlingen centraal worden gesteld, waar nu hun zorgbehoefte als belangrijkste wordt gezien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden